Campania anuală de vaccinare antigripală gratuită a Ministerului Sănătăţii (MS), continuă. Astfel, în această săptămână, încă 930.000 de doze de vaccin gripal vor ajunge la direcțiile de sănătate publică și mai apoi în cabinetele medicilor de familie pentru continuarea imunizării persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.

Cu dozele distribuite în această săptămână, MS a repartizat 2.430.000 de doze de vaccin, reprezentând peste 80% din numărul total achiziționat pentru sezonul 2020 – 2021. Ultima tranșă de doze de vaccin gripal va fi asigurată la începutul lunii decembrie.

Ministerul Sănătăţii reaminteşte că, în cadrul campaniei de vaccinare gratuită a MS sunt imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății şi ale Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.

Ca în fiecare an, campania Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi. Repartiţia dozelor de vaccin către direcţiile de sănătate publică se face în mai multe etape, la fel ca în anii trecuți.

Până la data de 15 noiembrie 2020, în cadrul campaniei de vaccinare gratuită a MS, au fost vaccinate un număr de 652.393 de persoane din categoriile la risc.

Conform Institutului Naţional de Sănătate Publică, la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS – infecţii virale ale căilor respiratorii superioare – şi pneumonii) a fost de 43.871, cu 48,1% mai mic, comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (84.603) și cu 2,6% mai mic, comparativ cu cel din săptămâna anterioară (45.068).

Până în prezent, a fost înregistrat un singur caz de gripă confirmat cu laboratorul și niciun deces confirmat cu virus gripal.