În a doua parte a lunii noiembrie din anul dedicat Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, un grup de preşcolari din Parohia Independența, din Protopopiatul Călărași, a efectuat o excursie tematică într-o zonă încărcată de istorie. Copiii au fost însoțiți de părinți, cadre didactice şi de preotul II Dănuț Noapteș de la Parohia Independența.

Dintre obiectivele vizitate s-au numărat Curtea Domnească din municipiul Târgoviște, unde copiii au vizitat Biserica Mare Domnească, Biserica „Sfânta Vineri”, Palatul Domnesc, Turnul Chindiei, Biserica – Veche Paraclis, Grădinile palatului, Baia Domnească, Casa Bălașa, Foișorul și la final Muzeul Tiparului și al Cărții Vechi Românești.

„Am poposit și la Mânăstirea Dealu unde maica Ghid le-a vorbit copiilor despre importanța acestui loc atât din punct de vedere duhovnicesc, dar și istoric și despre marele domnitor Mihai Viteazul, făuritor al primei uniri a celor Trei Țări Române, de la anul 1600 și al cărui cap se află în Biserica Mare într-un frumos sarcofag din marmură realizat în 1913 de către sculptorul Frederic Storck. Pe tot parcursul zilei am încercat să insuflu micuților o atmosferă duhovnicească, prin intonarea rugăciunii de călătorie, a pricesnelor și a cântecelor patriotice la care au luat și ei parte cu interes, cultivând în felul acesta dragostea de credință și de neam. Părinților și cadrelor didactice prezente le-am amintit că suntem într-o perioadă specială de progres duhovnicesc și fiecare a fost îndemnat ca pe tot parcursul Postului Nașterii Domnului să încerce să aducă bucurie tuturor celor încercați, arătând în felul acesta că ne mărturisim credința și prin fapte nu doar prin vorbe, așa cum ne învață Sfânta Scriptură”,  menţionat părintele II Dănuț Noapteș de la Parohia Independența.

 

Oana CĂLIN

observatorcl@gmail.com