La nivelul Ministerului Sănătății va fi constituit un grup de lucru format din medici specialiști, medici de familie, reprezentanți ai comisiilor de specialitate și MS, ai Institutului Național de Sănătate Publică și ai Societății Române de Microbiologie, reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică București, precum și reprezentanți ai pacienților care are rolul ca, până la data de 15 decembrie 2019, să identifice toate deficiențele in funcționarea Programului național de vaccinare, dar și în cadrul campaniei de vaccinare antigripala gratuită.

Grupul de lucru va prezenta ministrului Sănătății un set de măsuri pentru îmbunătățirea acestor programe si activitati de sănătate publică.

MS a achiziționat anul acesta 1 500 000 de doze de vaccin gripal, cu 200.000 de doze mai mult față de anul trecut.

Toate aceste doze de vaccin gripal au fost distribuite către direcțiile de sănătate publică. Ultima tranșă a fost distribuită în 5 – 6 noiembrie a.c.

Cu cele 1.500.000 de doze se poate face imunizarea de la grupa de vârstă 3 ani in sus.

Medicii de familie au început să ridice și ultima tranșă de vaccin.

Urmează ca, la sfârșitul lunii, să fie livrate și cele 9.200 de doze pentru imunizarea copiilor cu vârste între 6 luni şi 3 ani, conform calendarului stabilit.

Dacă dozele de vaccin vor fi insuficiente, acordul cadru încheiat de Ministerul Sănătăţii cu furnizorul prevede posibilitatea suplimentării numărului acestora.

MS menționează că repartiția dozelor de vaccin pe județe se face în funcţie de catagrafierea realizată de medicii de familie, precum și de informările acestora către direcțiile de sănătate publică.

Până la data de 10 noiembrie 2019 s- au vaccinat 550 000 de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire în cadrul campaniei gratuite a Ministerului Sănătăţii.