În judeţul Călăraşi, se desfăşoară în prezent campania anuală de vaccinare antirabică obligatorie a câinilor

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranță Alimentelor (DSVSA) Călărași, pentru informarea și conștientizarea populației, anunță că, începând cu data de 1 octombrie 2021, pe teritoriul județului Călărași, prin medicii veterinari de liberă practică, se desfășoară campania obligatorie de vaccinare  antirabică a câinilor și pisicilor din gospodăriile populației.

Vaccinarea profilactică antirabică este realizată de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciți, operațiunea de vaccinare fiind gratuită la câini și contracost la pisici. Costul vaccinului antirabic este suportat din bugetul DSVSA Călărași.

În cazul când cineva a fost muşcat: persoana respectivă să se prezinte de urgenţă la medic; să fie informat și medicul veterinar.

Având în vedere consecințele negative pentru sănătatea animalelor și posibil dramatice pentru sănătatea oamenilor, în cazul în care nu este realizată imunizarea animalelor, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranță Alimentelor Călărași solicită proprietarilor/deținătorilor de câini și pisici să acorde tot sprijinul necesar în vederea imunizării acestora contra rabiei.

DSVSA Călăraşi atenționează populația proprietară sau deținătoare de animale de companie asupra obligativității respectării prevederilor Legii nr. 258/2013 și Ordinului Președintelui Autorităţii Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 1 din 2014, referitor la circulația câinilor pe teritoriul României să se efectueze numai dacă sunt identificați, înregistrați și vaccinați antirabic, însoțiți de carnete de sănătate.

Neprezentarea de către deținătorii de câini și pisici pentru efectuarea operațiunii sanitare veterinare obligatorii de vaccinare antirabică, cât și refuzul acestora de a supune animalele acțiunii de microcipare și vaccinare antirabică sau neacordarea sprijinului necesar pentru a fi efectuate aceste operațiuni, atrage după sine sancționarea contravențională conform Hotărârii Guvernului nr. 984/2005, cu modificările și completările ulterioare, articolul 5, litera J, punctele 3 și 4 cu amendă de la 400 de lei la 800 de lei.

DSVSA Călăraşi recomandă cetăţenilor să apeleze la medicul veterinar de liberă practică din localitate pentru microciparea și înregistrarea câinilor în Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân (RECS), efectuarea vaccinării antirabice a câinilor și pisicilor, rabia (turbarea) fiind o boală transmisibilă de la animale la om, cu efecte letale.