Programul Interreg V-A România-Bulgaria finanțează o serie de proiecte care au ca scop reducerea riscurilor în situații de urgență sau intervenții în sănătate. În cadrul acestora, sunt realizate activități specifice managementului situațiilor de urgență în zona de graniță româno-bulgară.

 

Poiectul RO-BG 135 Investiții pentru o regiune sigură: Județul Giurgiu și Districtul Ruse realizează o bază materială tehnică pentru creșterea vitezei de răspuns în situații de urgență în Giurgiu, Primul Birou Regional de Siguranță la Incendiu și Protecție Civilă în Ruse și achiziționează echipamente specifice intervențiilor generate de situații de urgență în zona Ruse-Giurgiu.

În scopul îmbunătățirii managementului comun al riscurilor în zona transfrontalieră Dolj-Vratsa, proiectul RO-BG 195 Reacții coordonate și eficiente ale autorităților în situațiile de urgență din regiunea Dolj-Vratsa înființează o Unitate pentru Intervenții în Situații de Urgență în zona transfrontalieră, în Craiova, și un punct transfrontalier pentru îmbunătățirea capacității de reacție a autorităților în situații de urgență și dezastre în Vratsa și asigură dotarea cu echipamente de intervenție în caz de urgență.

În cadrul proiectului RO-BG 274 Standarde unitare, coordonare sporită – securitate comună, beneficiarii au achiziționat echipamente și utilaje necesare în situații de urgență pentru a asigura transportul voluntarilor și persoanelor aflate în dificultate, precum și materialele de instruire în domeniul gestionării situațiilor de urgență, cu scopul de a asigura protecția și siguranța populației din regiunea transfrontalieră Svishtov-Zimnicea.

Proiectul RO-BG 458 Managementul comun al riscurilor pentru reacțiile eficiente ale autorităților locale în situații de urgențăcrește capacitatea de gestionare a riscurilor în zonele Belene și Călărași, prin desfășurarea de activități de instruire în domeniul prevenirii situațiilor de criză în regiunea transfrontalieră, prin dezvoltarea unei platforme on-line care să ofere informații pentru prevenirea și gestionarea crizelor, precum și prin achiziționarea de echipamente specifice intervențiilor generate de situații de urgență.

Proiectul RO-BG 415 Gestionarea comună a riscurilor și parteneriat în regiunea de frontieră Călărași – Dobrich achiziționează echipamente specifice pentru diminuarea impactului negativ al catastrofelor naturale și al altor dezastre pentru Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Barbu Ştirbei” al județului Călărași și municipalitatea Dobrichka și dezvoltă o rețea de parteneriate comună în regiunea transfrontalieră pentru avertizare timpurie și reacție de urgență, o Strategie și un Plan de acțiune pentru activități comune împotriva inundațiilor și altor dezastre naturale.

Proiectul RO-BG 448 Pachet educațional de copii pentru prevenirea situațiilor de urgență și a riscurilor dezvoltă un set de instrumente educaționale inovatoare, desfășoară ample campanii de promovare în domeniul prevenirii și gestionării eficiente a riscurilor, realizează sesiuni de instruire și dezvoltă o platformă web CARE.

Proiectele care finanțează intervenții în domeniul sănătății au contribuit, prin măsuri concrete, la atenuarea efectelor cauzate de pandemia Covid-19. Astfel:

Prin proiectul RO-BG 174  Sănătatea ta contează! – Modernizarea spitalelor din Zimnicea și Svishtov, în spitalele din cele două localități a crescut eficiența serviciilor de sănătate și a colaborării între furnizorii de servicii medicale la nivelul comunităților. Mai mult, în contextul actual al pandemiei cauzate de coronavirus, pentru a veni în sprijinul spitalelor din România care au avut nevoie de ajutor, Spitalul Zimnicea a împrumutat temporar Spitalului Caritas din municipiul Roșiorii de Vede (judeţul Teleorman), pentru a asigura tratamentul pacienților infectați cu Covid-19: două injectomate, trei monitoare pentru funcții vitale și un dispozitiv de anestezie generală, echipament achiziționat exclusiv prin proiectul ROBG-174.

Prin proiectul RO-BG 160 Coordonare şi sprijin în modernizarea serviciilor de sănătate publică în regiunea Dolj-Vratsa, au fost realizate lucrările de reabilitare la Spitalul Multi-profil pentru tratament activ „Sf. Ivan Rilski”, Kozloduy, și au fost achiziționate toate echipamentele medicale necesare pentru dotarea uneia dintre camerele operaționale ale Clinicii de Cardiologie și Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Județean Clinic de Urgență Craiova, astfel încât sala de operații a devenit complet funcțională și a fost utilizată ca centru de triaj și testare pentru persoanele suspecte de Covid-19

Proiectul RO-BG 122 Soluții comune pentru situații de urgență – Inițiative comune și soluții pentru soluționarea situațiilor de urgență în zona transfrontalieră a sprijinit autoritățile în lupta împotriva Covid 19 prin punerea la dispoziție către autoritățile vamale din județul Mehedinți a cinci containere modulare achiziționate prin proiect, care au fost utilizate pentru carantinarea persoanelor revenite în țară din zonele afectate de Covid+19.