Fenomenele meteorologice din ultimele luni au afectat o parte din culturile agricole, în special cele de porumb, floarea soarelui, soia şi grâu. În prezent, fermierii sunt îngrijoraţi pentru că ploile din această perioadă împiedică procesul de recoltare a culturii de grâu.

 

Seceta şi fenomenele meteorologice, precum grindina, din ultima perioadă au afectat o parte din culturile agricole din judeţul nostru. Potrivit informaţiilor oferite de către directorul Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Călăraşi, Daniel Obadă, din cauza secetei au fost afectate 26.990 de hectare. Astfel, cea mai afectată a fost cultura de porumb, unde au fost afectate 8.477 de hectare, la cultura de floarea soarelui sunt afectare 7.316 de hectare, la soia 5.029 de hectare, la grâu 2.628 de hectare, mazăre 1.351 de hectare, fiind totodată afectare suprafeţe mai mici la culturile de rapiţă, lucernă, mazăre furajeră, orz, pepeni, tomate şi muştar. De asemenea, grindina a afectat 1.693 de hectare, astfel: cultura de grâu (200 de hectare), cultura de rapiţă (891 de hectare), cultura de porumb (268 de hectare), cultura de mazăre (273 de hectare), precum şi cultura de soia (58 de hectare). Totodată, 86 de hectare cu culturi agricole au fost afectate de inundaţii.

Potrivit informaţiilor furnizate de DAJ Călăraşi, culturile care au avut de suferit din cauza condiţiilor meteorologice se regăsesc în diferite zone din judeţul nostru precum Spanţov, Olteniţa, Jegălia, Chiselet, Ulmeni, Roseţi, Dichiseni, Ciocăneşti, Chirnogi, Nana, Alexandru Odobescu, Căscioarele, Mânăstirea şi Ştefan Vodă.

Reprezentaţii Direcţiei Agricole Judeţene Călăraşi au menţionat că, în ciuda secetei, la cultura de orz, au fost înregistrate producţii bune. Mai mult decât atât, culturile care nu au fost afectate de secetă au evoluat foarte bine şi n-au existat probleme din punct de vedere al producţiilor.

În prezent, fermierii s-au declarat îngrijoraţi din cauza ploilor, care împiedică recoltatul la grâu şi este posibil ca această cultură să-şi piardă indicii de calitate în cazul în care precipitaţiile durează mai multe zile. De asemenea, şi mazărea este compromisă din cauza ploilor, este culcată la sol şi foarte greu de recoltat.