Oana CĂLIN

observatorcl@gmail.com

 Virusul pestei porcine africane (PPA) se extinde în judeţul Călăraşi. Au fost confirmate noi focare de PPA, fiind înregistrate până în prezent 42 de focare în judeţul nostru. Totodată, peste 500 de porci au fost eutanasiaţi şi îngropaţi în Călăraşi, din cauza acestui virus.

Au fost confirmate noi focare de pestă porcină africană în judeţul nostru. În prezent, au fost înregistrate 42 de focare de PPA în următoarele localităţi: Borcea – zece focare; Perişoru – 27 de focare; Călăraşi – trei focare; Constantin Brâncoveanu – un focar şi Călărașii Vechi – un focar. Totodată există şapte suspiciuni de pestă porcină africană (patru în localitatea Perişoru, una în Gâldău, una în Unirea şi o suspiciune în Ştefan cel Mare) şi se aşteaptă rezultatele analizelor de laborator.

Mai mult decât atât, peste 500 de suine din judeţul Călăraşi au fost ucise şi îngropate din cauza acestui virus. „Respectaţi măsurile dispuse de autorităţi! Măsurile de biosecuritate sunt simple şi pot fi aplicate de fiecare cetăţean! Respectând măsurile, avem şansa de a izola virusul PPA! Depinde de noi! Se poate și în județul nostru. Nu ne dorim să trecem prin experienţele din judeţele Tulcea, Constanţa, Ialomiţa etc.”, a menţionat prefectul judeţului Călăraşi, George Iacob.

 

Este interzisă scoaterea din gospodării a furajelor și a gunoiului de grajd

Pentru a limita răspândirea bolii, până la noi dispoziţii, se recomandă respectarea condițiilor minime de igienă la intrarea în fiecare gospodărie în care sunt crescute animale prin dezinfectoare pietonale (tăvițe cu soluție slabă de sodă caustică). De asemenea, cetăţeniilor li se recomandă ca toate suinele din municipiul Călărași să se țină închise în curte, fără acces la pășunat și bălți pentru a împiedica venirea în contact a porcinelor domestice cu cele sălbatice și pentru a preveni răspândirea bolii. Totodată, este interzisă scoaterea din gospodării a furajelor și a gunoiului de grajd.

Toate cazurile de îmbolnăvire sau moarte la suinele din curtea proprie vor fi anunțate, fără întârziere, la Primăria Municipiului Călărași (0242/311.005) și la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Călărași (0242/13.676).

De altfel, toate cazurile, în care cadavrele de porcine sunt descoperite în locuri publice se anunță, fără întârziere, Primăria Călărași și DSVSA Călărași.

Toate indicațiile medicului veterinar de liberă practică împuternicit se respectă necondiționat.

Poliția Locală Călărași, prin dispoziția primarului, va efectua controale în trafic pentru restricționarea transportului de carne și animale.

Primăria Municipiului Călărași și Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Călărași vor fi anunțate imediat la primele semne de boală a suinelor (hemoragii oculare, temperatură ridicată, pete pe urechi și abdomen).

Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii.

ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau Direcţie Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţeană.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.