În această lună, Ministerul Sănătăţii finanţează şi organizează campania „Fii mândru de zâmbetul tău! Ai grijă de sănătatea ta orală!”. Campania aduce în atenţia publică problematica sănătăţii orale pentru populaţia generală (inclusiv copii şi adolescenţi) şi are ca obietive creşterea numărului de persoane informate privind importanţa sănătăţii orale şi riscurile neglijării acesteia, a celor care adoptă comportamente sănătoase în vederea menţinerii sănătăţii orale, precum şi formarea unor deprinderi sănătoase şi încurajarea tratamentului precoce al potenţialelor probleme dentare pentru a evita îngrijirile tardive, mai dificile şi mai costisitoare. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, bolile orale afectează aproape 3,5 miliarde de persoane şi multe dintre aceste afecţiuni pot fi evitate prin programe de prevenţie, diagnostic şi tratament, finanţate de guvern, asociaţii şi societăţi de promovare a sănătăţii.

Cariile dentare şi boala peridontală reprezintă la ora actuală cele mai frecvente boli infecţioase în întreaga lume. Larga răspândire a acestor boli este în strânsă corelaţie cu stilul de viaţă şi în special cu un consum crescut de zahăr, alcool şi tutun dar şi cu o igienă orală deficitară.

Ultimul studiu cu 4.592 de respondenţi efectuat în România de specialiştii Institutului Naţional de Sănătate Publică referitor la evaluarea practicilor privind menţinerea sănătăţii orale arată că, în ceea ce priveşte frecvenţa spălării zilnice pe dinţi, 18% dintre participanţi se spală de mai puţin de două ori pe zi pe dinţi, 33,7% se spală mai puţin de două minute pe dinţi şi doar 33,6% după ce mănâncă în maximum 15 minute. Numai 70,2% din respondenţi au fost instruiţi cu privire la tehnica corectă de periaj al dinţilor şi doar 28,2% îşi schimbă lunar periuţa de dinţi. Referitor la mijoacele utilizate pentru asigurarea igienei orale: 1,9% nu utilizează pastă de dinţi, doar 57,3% utilizează o pastă de dinţi cu fluor, 24,7% folosesc doar periuţa de dinţi, 55,6% folosesc apa de gură şi 29,5% aţa interdentară. Un procent relativ mare, 48,7% utilizează guma de mestecat ca mijloc de asigurare a igienei orale, iar 24,9% folosesc scobitori. În ceea ce priveşte starea de sănătate orală, doar 27,6% dintre participanţii la studiu au afirmat că în ultimul an nu au avut niciun disconfort la nivelul dinţilor şi doar 15,9% se duc de două ori pe an la control la medicul stomatolog. Referitor la consumul de produse îndulcite, alcool şi fumat: doar 50,4% dintre respondenţi nu consumă zilnic dulciuri, 53,4% nu consumă zilnic băuturi acidulate îndulcite şi 61,3% nu consumă deloc băuturi alcoolice. 20,1% dintre participanţii la studiu fumează.

Campania este implementată la nivel judeţean de către Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Călărași și include activităţi de informare, educare și comunicare, iar suportul metodologic al campaniei este asigurat de către Institutul Naţional de Sănătate Publică.