Pe 13 septembrie, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi şi-au sărbătorit ziua în incinta unităţii, alături de oficialităţi, ziarişti, cadre militare şi mulţi invitaţi. Cu acest prilej, au fost organizate o serie de manifestări şi festivităţi, ce au avut în prim plan rememorarea actelor de bravură ale pompierilor militari de-a lungul timpului, şi, în special, prin evocarea evenimentului istoric ce s-a desfăşurat la 13 septembrie 1848, moment în care, ostaşii pompieri, conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu, au scris o pagină de aur în istoria României prin dârzenia, devotamentul şi iubirea de ţară, de care au dat dovadă în crâncena şi sângeroasa luptă inegală cu cotropitorii otomani, veniţi să înăbuşe mişcarea revoluţionară. La eveniment a fost prezent şi președintele Consiliului Județean, Vasile Iliuță, care a transmis mesajul instituției cu ocazia acestei zile și a felicitat pompierii din cadrul ISU Călăraşi.

 

Pompierii au desfăşurat mai multe activităţi, printre care premierea celor mai buni sportivi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi. Au fost acordate diplome de onoare acelor salvatori care au obţinut rezultate excepţionale şi au salvat vieţi la intervenţiile dificile la care au participat. De asemenea, cu această ocazie, au fost înaintaţi în grad şapte subofiţeri şi un ofiţer. Aceştia s-au evidenţiat în activitatea lor şi au fost înaintaţi în gradul următor înainte de termen. Alţi 20 de pompieri au fost felicitaţi şi 50 au primit mulţumiri pentru activitatea depusă. Totodată, pompierii au desfăşurat în faţa invitaţilor mai multe exerciţii demonstrative de salvare a persoanelor din diferite medii şi au fost simulate intervenţii de stingere.

 

Coroane de flori, depuse la troiţa ridicată în incinta Detaşamentului de pompieri Olteniţa

 

În data de 13 septembrie 2017, în cinstea Zilei pompierilor din România, toate subunităţile inspectoratului au derulat mai multe activităţi de prezentare a celor mai noi mijloace tehnice de intervenţie.

Bunele tradiţii se menţin, păstrăm vie în memoria noastră şi a oamenilor amintirea colegior noştri pompieri căzuţi la datorie. În dimineaţa zilei de 12 septembrie, potrivit unei frumoase tradiţii, aceea de a omagia pe aceia dintre pompieri care au Servit Patria chiar cu preţul vieţii, pompierii din Olteniţa şi reprezentanţi ai comenzii unităţii au depus coroane de flori la troiţa ridicată în incinta Detaşamentului de pompieri Olteniţa, în cinstea eroului pompier, sublocotenent P.M. Meliniciuc Cristian. Prim adjunct al inspectorului şef,maior Câmpeanu Iulian, comandantul Detaşamentului de pompieri Olteniţa, maior Marin Gheorghe, cât şi cadrele trecute în rezervă, alături de ceilalţi colegi pompieri au depus coroane de flori şi au aprins câte o lumânare la troiţa ridicată în incinta Detaşamentului de pompieri Olteniţa, în cinstea eroului pompier, sublocotenent P.M. Meliniciuc Cristian, căzut la datorie în data de 27 februarie 2005”, se arată într-un comunicat de presă transmis de către ISU Călăraşi.

 

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Barbu Ştirbei” Călăraşi a primit Drapelul de luptă

 

Comandantul ISU Călăraşi, colonel Adrian Păduraru, a fost prezent la Bucureşti alături de prefectul judeţului nostru, George Iacob, pentru a primi Drapelul de luptă. Activitățile organizate în contextul acestui moment de înaltă trăire pentru pompierii români au debutat miercuri, 13 septembrie a.c., la ora 11:00, în Parcul Carol din Capitală (zona Monumentului Eroilor Neamului), cu cea mai grandioasă festivitate din istoria armei din ultimii ani – înmânarea Drapelelor de luptă pentru 11 unități aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, de către președintele României, Klaus Iohannis. Drapelul de luptă, simbol al onoarei, vitejiei și gloriei militare, evocă trecutul glorios pentru libertate națională al poporului român și tradițiile unității, și îi reamintește fiecărui militar de datoria sacră de a servi cu credință patria. Evenimentul a fost urmat de defilarea efectivelor de pompieri și prezentarea tehnicii de intervenție specifice.

 

Mesajul prefectului George Iacob, transmis pompierilor călărăşeni

 

“Prin acțiunile dumneavoastră, desfășurate cu abnegație, responsabilitate civică și profesionalism, aţi câştigat pe bună dreptate respectul şi încrederea cetăţenilor. Ne-am confruntat, împreună, cu numeroase situații periculoase, unele înscriindu-se chiar în coordonatele Codului Roșu. Ca reprezentant al Guvernului în judeţul Călărași, dar şi în calitate de preşedintele al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, doresc să vă felicit public pentru modul ireproşabil în care dumneavoastră, profesioniştii din cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ‘Barbu Știrbei’, ați acționat și acționați în slujba comunității. Cu același prilej, doresc să vă asigur de profunda mea consideraţie pentru calitățile de care daţi dovadă zi de zi şi să vă transmit cele mai sincere urări de sănătate deplină, bucurii alese şi numai succes în îndeplinirea acestei nobile profesii! La mulţi ani!”.