Cea de a 26-a ediție a Festivalului Internaţional de Folclor „Hora Mare” a început în data de 11 august 2018, la Călăraşi, cu parada portului popular. Evenimentul se va derula până pe 15 august inclusiv. Aşadar, călărăşenii mai au la dispoziţie încă două zile de distracţie.

Festivalul se desfășoară sub egida Consiliului Internațional de Organizare a Festivalurilor Folclorice și Artă Tradițională – partener al UNESCO.

Cei care au deschis această ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Hora Mare” au fost membrii Ansamblului Folcloric „Bărăganul”. Călărăşenii au fost fascinaţi de reprezentaţia minunatului ansamblu. Cea de-a doua zi a evenimentului a fost plină de spectacole stradale, iar seara a fost una specială, printr-un spectacol inedit pus în scenă de ansamblurile folclorice românești. Astfel, „Seara românească” a festivalului a început cu evoluția pe scena din Parcul Dumbrava a membrilor Ansamblului Artistic Profesionist „Mureşul” din Târgu Mureș. Un alt moment deosebit prezentat în aceeași seară, care a ajuns la sufletul iubitorilor folclorului românesc, a  fost pus în scenă de Ansamblul Școlii de Dans Românesc „Larisa şi Marin Barbu”, binecunoscutul și îndrăgitul maestru coregraf Marin Barbu oferind în cadrul acestei manifestări culturale un moment special dedicat publicului călărășean. A urmat apoi recitalul interpretei de muzică populară, Angelica Flutur, care i-a încântat pe cei prezenți cu talentul său, tânăra solistă fiind considerată urmașa Sofiei Vicoveanca. De asemenea, duminică, 12 august, Orchestra „Lăutarii” din Chişinău, dirijată de maestrul Nicolae Botgros a susţinut un spectacol folcloric de excepţie. Ieri, 13 august, pe scena din Parcul Dumbrava Călăraşi au evoluat ansamblurile „Rozmarija” (Slovacia), „Halleluya” (Israel), „Legenda” (Georgia). Astăzi, 14 august, Ansamblul Folcloric „Fluieraşul” din Republica Moldova, condus de Edgar Ștefăneț, va prezenta un moment deosebit. De asemenea, tinerii interpreți Cornelia Ștefăneț, Mihaela Tabura și Iulian Corochi vor interpreta mai multe melodii populare.

Călărăşenii prezenţi la eveniment s-au bucurat şi o vor face în continuare de momente extraordinare prezentate de ansamblurile folclorice din Bulgaria, Georgia, Israel, Serbia, Slovacia, Turcia, Egipt, Republica Moldova și din România. Astfel, colectivele artistice care vor evolua pe scena festivalului au pregătit spectacole de înaltă ținută artistică, evidențiind astfel obiceiuri și tradiții, fiecare ansamblu punându-și în valoare tradiția autentică prin muzică, dans și port popular.

Ansamblurile care participă la Festivalul Internaţional de Folclor „Hora Mare”, ediţia a XXVI-a, sunt următoarele: Ansamblul „Rila”, Dupnitsa, Bulgaria; Ansamblul „Legenda”, Tbilisi, Georgia; Ansamblul „Halleluya”, Havazelet Hasharon, Israel; Ansamblul „Kostolac”, Kostolak, Serbia; Ansamblul „Rozmarija”, Presov, Slovacia; Ansamblul „Bahcesehir Ugur Education Institute”, Istanbul, Turcia; Ansamblul „Fluierașul”, Republica Moldova; „Benha University Team for folklore”, Egipt; Ansamblul „Bărăganul” al Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași.