Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică (INCDIE) ICPE-CA a dezvoltat, în cadrul proiectului 22Sol/2020 „Dispozitive de decontaminare împotriva virusului SARS-CoV-2”, o soluție biocidă ce stă la baza produsului dezinfectant lichid antimicrobian pentru suprafețe.
Produsul prezintă câteva caracteristici importante, dintre care amintim: este un produs inovativ a cărui acțiune biocidă, cu spectru larg, este asigurată de un sistem stabil de nanoparticule binare Cu-Au, dispersate într-un mediu apos, destinat uzului profesional, în medii spitalicești; este obținut printr-o tehnologie de sinteză eco-friendly, cu posibilitate de extindere la nivel industrial; nu generează deșeuri tehnologice, deșeurile de utilizare, inclusiv produsele expirate, se pot recicla eficient și ecologic conform legislației în vigoare; prezintă eficiență antimicrobiană ridicată, eficiență testată în laboratoare acreditate conform standardelor de testare aplicabile domeniului medical, în condiții de murdărie: activitate bactericidă (validată de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”; standard EN 13727 +A2): elimină 99,999% din Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa și Enterococcus hirae; activitate levuricidă (validată de J.S. Hamilton România; standard UNE-EN 13624: 2014): elimină 99,99 % Candida Albicans; activitate antivirală (validată de J.S. Hamilton România; standard NF EN 14476: 2013 + A2:2019), în special împotriva virusurilor anvelopate: elimină 99,999 % din Adenovirus tip 5, Murine Norovirus și Corona virus uman 229E; prezintă eficiență pe termen lung pe suprafețele tratate; a fost testat în condiții reale de utilizare, cu eficientă antimicrobiană dovedită prin testele realizate de Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași.
Dezinfectantul lichid antimicrobian pentru suprafețe face obiectul unei cereri de brevet internațional – EPO PCT request – COPPER-GOLD ALLOY NANOPARTICLES AND THEIR MANUFACTURING METHOD, PCT/RO2020/000017 – 09.11.2020.
Potențialii utilizatori ai produsului sunt Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne și alte autorități regionale și locale, pentru protejarea personalului medical și a populației, prin diminuarea riscului de răspândire a infecțiilor cu bacterii, fungi, virusuri, inclusiv SARS-CoV-2, comunitatea științifică pentru dezvoltarea de noi materiale biocide, companii din domeniul medical și producători de materiale biocide.