În ultima şedinţă a Consiliului Judeţean Călăraşi s-a aprobat cuantumul indemnizaţiei pentru membrii Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP). Astfel, pentru fiecare şedinţă, membrii ATOP primesc o indemnizaţie în cuantum de 15% din indemnizaţia preşedintelui Consiliului Judeţean, mai exact suma de 987 de lei. Deşi a existat propunerea micşorării indemnizaţiei la 5% din indemnizaţia preşedintelui Consiliului Judeţean, aceasta a fost respinsă de consilieri. Sumele sunt alocate din bugetul propriu al judeţului Călăraşi. De la începutul anului 2016 şi până în prezent, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică a organizat doar şase şedinţe.

2017 – O singură şedinţă cu tema: “Stabilirea programului şi tematicile şedinţelor următoare”

În cursul anului 2016, membrii ATOP Călăraşi s-au întrunit în cinci şedinţe, iar de la începutul anului 2017, a fost organizată o singură şedinţă ce a avut ca subiect principal: “Stabilirea programului şi tematicile şedinţelor următoare”. A existat o perioadă când şedinţele Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică erau anunţate din timp, de fiecare dată fiind invitaţi să participe şi reprezentanţii presei. În cadrul şedinţelor se discutau subiecte de larg interes pentru comunitate. În ultimii ani, nimeni nu prea mai ştie de activitatea ATOP în Călăraşi. Presa nu mai este invitată. Pe site-ul Consiliului Judeţean Călăraşi, la secţiunea ATOP, datele nu sunt actualizate din luna martie 2016.

Componenţa Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică

În luna martie 2017 s-a validat componenţa ATOP Călăraşi. Astfel, preşedinte a fost desemnat Nicolae Enciu (consilier judeţean).

Membrii de drept sunt: subprefectul, Stoia Florin; şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi, Marian Iorga; şeful Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Călăraşi, Ion Anghel; şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi, Lucian Diaconu; directorul executiv al Direcţiei de Poliţie Locală Călăraşi, Daniel Anghel; reprezentantul Corpului Naţional al Poliţiştilor, George Tudor.

Membrii desemnaţi din rândul consilierilor judeţeni: Sorinel Vrăjitoru, George Chiriţă, Gabriel Rădulescu, Ioan Marin şi Laurenţiu Bănescu.

Reprezentanţi ai comunităţii: Emil Muşat, Bogdan Georgescu şi Emanoil Aron.

Cu ce se ocupă Autoritatea Teritorială de Ordine Publică

ATOP este organism cu rol consultativ, fără personalitate juridică, care se constituie şi funcţionează pe lângă Consiliul General al Municipiului Bucureşti, respectiv pe lângă fiecare consiliu judeţean şi care îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu prevederile Legii nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române şi ale Hotărârii nr. 787/2002 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a autorităţii teritoriale de ordine publică,în scopul asigurării bunei desfăşurări şi sporirii eficienţei serviciului poliţienesc din unitatea administrativ-teritorială în care funcţionează. Autoritatea Teritorială de Ordine Publică asigură, prin activitatea sa, reprezentarea şi promovarea intereselor comunităţii în scopul asigurării unui climat de siguranţă şi securitate publică.