În secolul vitezei tot mai mulți oameni aleg ca formă de relaxare jocurile pe calculator sau alte device-uri, ceea ce a făcut ca industria jocurilor video să crească substanțial de la an la an.

Industria jocurilor video înseamnă inovație și încercarea de a se apropia cât mai mult de viața reală. Împingerea constantă a limitelor a determinat tot mai multe companii să creeze tehnologii care să deservească miliardele de jucători din lumea întreagă. La nivel de 2018, această industrie genera venituri de 71,4 miliarde de euro la nivel global. Cei mai mulți consumatori de distracție sunt asiaticii, continent unde se estimează că sunt peste 1.23 miliarde de jucători. Europa este al doilea continent care aduce cei mai mulți jucători de jocuri video din lume.

  • Asia – 1.23 miliarde de jucători
  • America Latina și de Nord – 431.92 milioane de jucători
  • Europa – 354.2 milioane de jucători
  • Orientul Mijlocul & Africa – 330.7 milioane de jucători

În topul preferințelor americanilor în materie de entertainment jocurile pe calculator sau pe consolă ocupă unul dintre locurile fruntașe. Acest lucru ar putea să crească tot mai mult, având în vedere previziunile experților. Aceștia consideră că până în 2022 industria jocurilor video va produce venituri de peste 196 de miliarde de dolari. Pe de altă parte este de așteptat să se întâmple așa, ținând cont de cerințele oamenilor.

IT&C, cele mai vândute de Black Friday

Peste 70% dintre produsele vândute în prima parte de Black Friday românesc au venit din domeniul IT&C. Telefoanele mobile au fost cerute tot mai mult de clienții români care au căutat să cumpere cel mai bun device la un preț cât mai bun. În top zece cele mai vândute produse de Black Friday au intrat telefoanele mobile, laptopurile și televizoarele.

Nu ar fi exclus ca o parte dintre aceste produse să fie folosite la jocurile video. Cultura globală din jurul jocurilor video continuă și ea să se dezvolte, ceea ce a permis tot mai multor oameni să câștige bani într-un fel sau altul de pe urma acestei industrii.

Gaming-ul, un mod de viață

Încă de la începutul anilor 2000 industria începea să prindă contur, iar la nivel mondial începeau să aibă loc primele concursuri majore. Acestea aduceau laolaltă cei mai buni gameri la jocurile momentului. După aproape 20 de ani, încă există concursuri importante, care propun premii de ordinul zecilor de milioane de euro. Unul dintre cei mai bine plătiți gameri este Tyler „Ninja Blevins, despre care se spune că în perioada când era foarte popular câștiga lunar peste jumătate de milion de dolari.

Sportul electronic este un lucru tot mai mult de luat în seamă. Treptat, acesta a crescut substanțial și acum există un circuit profesionist, ale căror meciuri sunt incluse și în oferta caselor de pariuri din întreaga lume. Site-urile specializate în ponturi și pariuri s-au adaptat și ele, oferind în acest moment atât predicții din cele mai populare sporturi – fotbal, tenis, baschet, cât și din zona eSports, ori de câte ori are loc vreo competiție importantă.

2019 a fost un an bun din toate punctele de vedere. Cel mai mare turneu de DotA 2 a avut din nou loc pe teritoriul Chinei. În perioada 15-25 august, al Shanghai, cele mai bune echipe de DotA 2 s-au întrecut pentru a câștiga premii cumulate de aproximativ 35 de milioane de dolari. Fondul de premiera a fost unul enorm, cel mai mare din istoria acestei competiții care a luat naștere în 2011. Pe atunci premiile totale erau de 1,6 milioane de dolari. Opt ani mai târziu, organizatorii au pus la bătaie 34,33 milioane de dolari, aproximativ 15 dintre ele revenind câștigătorilor. Pentru al doilea an la rând, europenii de la OG s-au impus.

România are și ea jucători de top, care transformă pasiunea pentru informatică și jocuri în una care generează constant venituri. Aliwi Omar (are dublă cetățenie, siriano-română) a făcut parte din Team Liquid, una dinre cele mai bune echipe de DotA 2 din lume. Alături de coechipierii săi, pentru că au terminat pe locul al doilea, au câștigat un premiu cumulat de 4.462 milioane de dolari.