Un eveniment inedit a avut loc recent în zona Deltei Dunării. Patru păsări flamingo au fost fotografiate pe 20 august, în cadrul unei expediţii organizate de Societatea Ornitologică Română (SOR).

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, păsările flamingo (Phoenicopterus roseus) sunt o apariție extrem de rară pentru România. Pentru că păsările se sperie ușor de oameni, ornitologii folosesc la observații binocluri și lunete cu putere ridicată de focalizare. Fotografiile au fost realizate de Florin Stavarache.

Specia are răspândire în Europa, Africa și respectiv Asia. În Europa are o distribuție largă, predominant în bazinul Mediteranei. În România, specia este o apariție foarte rară, în special pe coastele Mării Negre sau în Delta Dunării, respectiv sistemul lagunar, dar fără a prezenta o populație cuibăritoare. Preferă habitatele cu întindere mare de apă de adâncime redusă, respectiv 30 – 50 de centimetri, unde caută hrana în mâl cu ajutorul ciocului. Această specie se hrănește în special cu nevertebrate de toate genurile pe care le filtrează cu ciocul din mâlul de pe fundul lacurilor. Culoarea roz o capătă datorită cantității mari de carotenoizi pe care o obține din consumul crustaceilor capturați pe fundul lacurilor cu apă salmastră. Lungimea corpului este de 120 – 145 de centimetri, iar anvergura aripilor este de 140 – 165 de centimetri, cu o masă corporală de 2,1 – 4,1 kilograme. SOR organizează încă de la înființare, din 1990, tabere ornitologice și expediții în Delta Dunării. Anul acesta, acțiunea a avut loc în perioada 12 – 24 august, în două locații – la Maliuc și la Vadu. Acțiunea este organizată de profesorul Eugen Petrescu, este finanțată din fondurile Societăţii Ornitologice Române, dar beneficiază și de sponsorizări.