Ministerul Sănătății și Ministerul Educației și Cercetării au încheiat un raport privind colaborarea între cele două instituții atât la nivel național cât și local pentru a monitoriza evoluția situației epidemiologice determinată de creșterea numărului cazurilor de îmbolnăvire prin infecții respiratorii acute și gripă în unitățile de învățământ.

Aceste instituții inițiază acțiuni de supraveghere epidemiologică a virozelor prin depistarea, izolarea și declararea oricărui caz de gripă, monitorizează respectarea condițiilor de igienă din spațiile de învățământ, cazare și alimentație din unitățile de învățământ arondate și iau măsuri de suspendare temporară a cursurilor școlare în clasă sau unitatea de învățământ pentru o perioadă stabilită de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) dacă se înregistrează focare de infecții respiratorii cu minimum trei cazuri/clasă sau o rată de absenteism de peste 20% din efectivul unității de învățământ.

În județul Călărași, Inspectoratul Școlar și DSP Călărași beneficiază de susținere din partea Instituţiei Prefectului și Spitalului de Urgență „Dr. Pompei Samarian”. Acestea monitorizează cazurile de viroză respiratorie acută din unitățile de învățământ dar și cele de gripă, în dimineața zilei de luni, 3 februarie, fiind depistate (de către medicii de familie) 61 de cazuri de gripă, iar în urma testelor efectuate la Spitalul Județean au fost confirmate 19 cazuri pentru municipiul Călărași și localitățile învecinate.