Vineri, 17 ianuarie, a.c., în sala de ședințe a Consiliului Județean Călărași, s-a desfășurat evaluarea activității Inspectoratului de Jandarmi Județean Călărași în anul 2019, eveniment la care au participat prefectul judeţului Călărași, Marian Stoica, reprezentantul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, colonel Adrian Vlădășcău, reprezentanţi ai structurilor Ministerului Afacerilor Interne şi instituțiilor din judeţ cu care inspectoratul cooperează și colaborează, precum şi cadre militare ale IJJ Călăraşi.

În cadrul acestei activități de bilanț, inspectorul șef al Jandarmeriei Călărași, colonel Ionel Marcu, a prezentat acţiunile organizate, misiunile executate și rezultatele obținute în anul precedent, conturând, totodată și principalele direcții de acțiune pentru anul în curs.

În anul care a trecut jandarmii călărășeni au executat 5.926 de misiuni de ordine publică (cu 285 de misiuni mai mult față de anul 2018), dintre care 249 de misiuni în cooperare/colaborare cu alte instituţii. Au fost constituite 2.908 patrule mixte în cooperare cu Poliţia, iar pe timpul executării misiunilor specific au fost sesizate 165 de fapte de natură penală cu 190 de făptuitori și în cooperare cu poliţia, jandarmii au participat la constatarea a 189 de fapte de natură penală, cu 194 de făptuitori.

În perioada supusă analizei au fost constatate şi aplicate un număr de 1.579 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 517.700 de lei dintre care 180 au fost avertismente scrise.

De asemenea, au fost puse în executare 490 de mandate de aducere în localități pe raza judeţului Călărași, emise de instanţele de judecată şi organele judiciare, iar prin Sistemul Național Unic Apel de Urgență „112” jandarmii au intervenit în 102 situaţii şi la 21 alte solicitări telefonice directe din partea cetăţenilor.

Totodată, pe parcursul anului trecut au fost desfăşurate 167 de activităţi de prevenire a faptelor antisociale în cadrul unor programe pe această temă în instituţiile de învăţământ preuniversitar, cu ocazia adunărilor publice dar şi pe timpul desfăşurării competiţiilor sportive.

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Călăraşi a asigurat paza și protecția instituțională la 18 obiective date în competență, totodată, fiind asigurată paza, supravegherea şi intervenţia pe traseul conductelor de transport produse petroliere aparţinând Conpet S.A., în zona de responsabilitate, precum şi paza transporturilor de bunuri şi valori în beneficiul Trezoreriei Călăraşi, paza transporturilor de bunuri, valori, produse cu caracter special în beneficiul propriu şi protecţia transporturilor de corespondenţă clasificată, împreună cu lucrători ai Direcţiei Judeţene de Informaţii Călăraşi.

În anul 2019, prioritățile Jandarmeriei Călărași au fost reprezentate de creșterea gradului de siguranță a cetățeanului, prin întrebuințarea eficientă a structurilor de ordine publică în zonele de responsabilitate, consolidarea structurii organizatorice precum și creșterea capacității de asigurare a suportului logistic pentru realizarea misiunilor, conform competențelor.

Prin valorile profesiei, jandarmii vor reprezenta permanent un punct de echilibru între cetățeni și instituțiile statului, desfășurându-şi activitatea în interesul comunității, în vederea asigurării climatului de ordine și siguranță publică.