Un cetățean din comuna Belciugatele a descoperit o grenadă defensivă (muniţie rămasă neexplodată) pe islazul comunei, în apropierea unui lac. Un echipaj de specialişti pirotehnişti din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi a intervenit prompt şi a înlăturat pericolul.

 

În data de 15 decembrie 2019, ora 14:30, un echipaj de specialişti pirotehnişti din cadrul Detaşamentului de pompieri Călăraşi s-a deplasat pe raza comunei Belciugatele, pe islazul comunal, în apropierea unui lac, pentru ridicarea, asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată şi transportul unei grenade defensivă.

Respectivul element de muniţie rămasă neexplodată a fost descoperit de către un cetățean, în timp ce se afla pe malul lacului.

Conştientizând pericolul reprezentat de muniţia rămasă neexplodată descoperită, acesta a anunţat de urgenţă organele abilitate, utilizând numărul de urgenţă 112, pentru a solicita intervenţia echipajului pirotehnic.

Specialiştii pirotehnişti din cadrul ISU Călărași au intervenit rapid cu o autospecială şi au ridicat elementul de muniţie rămasă neexplodată, pe care l-au depozitat în vederea distrugerii ulterioare.

 

Recomandări ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” Călăraşi

 

ISU Călăraşi recomandă cetăţenilor, ca în momentul în care descoperă elemente de muniţie rămasă neexplodată, să anunţe de urgenţă organele de poliţie, autorităţile administraţiei publice locale sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi la numărul 112.

De asemenea, ISU Călăraşi recomandă cetăţenilor ca în astfel de cazuri să respecte următoarele măsuri: să nu mişte de pe locurile pe care se află elementele de muniţie descoperite; să nu desfacă şi să nu predea la operatorii economici (societăţile ce au ca obiect de activitate colectarea materialelor feroase), elemente de muniţie descoperite; să nu folosească elementele de muniţie descoperite pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente; să nu lovească, să nu taie şi să nu demonteze elementele de muniţie descoperite; să nu folosească focul deschis în apropierea elementelor de muniţie descoperite.