Comuna Roseţi este una dintre puţinele localităţi călărăşene care au asfaltate aproape toate drumurile. Marile investiţii efectuate de-a lungul anilor au fost realizate din fonduri europene sau guvernamentale. An de an, primarul comunei Roseţi, Nicolae Râjnoveanu, implementează proiecte pentru dezvoltarea localităţii. Anul acesta, investiţiile prinse în programul nostru au valoarea totală de 30.334.187,14 lei, din care contribuţia de la bugetul local este de 4.297.528,63 de lei.

Edilul comunei ne-a declarat: „Fiecare Unitate Administrativ Teritorială care se respectă e obligată ca în fiecare an să îşi întocmească programul de investiţii publice pe anul în curs. Tot ceea ce facem noi facem în baza unui program bine planificat. Noi am venit în faţa alegătorilor cu un program de investiţii pe care încercăm să îl realizăm. Investiţiile prinse în programul nostru au valoarea totală de 30.334.187,14 lei, din care contribuţia de la bugetul local este de 4.297.528,63 de lei, asta în condiţiile în care reuşim să realizăm toate lucrările propuse. Anul acesta nu vom reuşi să executăm tot ce ne-am propus, însă vor demara lucrări foarte importante pentru comunitatea noastră”.

 Obiective de investiţii

 Extinderea reţelei de canalizare menajeră şi modernizarea gospodăriei de apă, înfiinţarea a două foraje şi reabilitarea reţelei de distribuţie a apei în satul Roseţi, comuna Roseţi. Valoarea acestui proiect este de 10.634.781,66 lei, din care partea de cofinanţare de la bugetul local este în valoare de 2.180.222,39 de lei. Proiectul este implementat prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, cu fonduri europene şi contractul de finanţare este deja încheiat cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

„Aproape în fiecare an am avut un proiect sau două implementate cu fonduri europene. Nu mi-a plăcut niciodată să stau cu mâna întinsă la onor Guvern. Mi-a plăcut să implementez proiecte cu bani europene şi aşa am reuşit să dezvolt această comună şi am pus-o la punct. Toţi cei care ne vizitează ne felicită pentru tot ce s-a realizat în localitate”, a precizat Râjnoveanu.

Reabilitarea şi modernizarea Şcoii Gimnaziale „Iancu Rosetti”, comuna Roseţi, județul Călărași

Proiectul este în valoare de 7.006.730 de lei, din care partea de cofinanţare de la bugetul local este de 282.420 de lei. Acesta este implementat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. „Am mai spus de nenumărate ori că avem trei construcţii unde au învăţat şi părinţii noştri. Construcţii vechi, dar care sunt într-o stare bună pentru că noi le-am îngrijit. În momentul de faţă, în localitate avem peste 800 de elevi. Suntem printre puţinele localităţi din judeţ cu demografie pozitivă. Săptămâna viitoare, sunt chemat la minister pentru a încheia contract pentru modernizarea şcolii. Cele trei clădiri au aproximativ 140 de ani de la deschidere şi funcţionează foarte bine şi în prezent. Modernizarea unităţii de învăţământ este necesară. Iniţial în acest proiect am introdus şi realizarea unei săli de sport. În momentul de faţă, orele de sport se efectuează într-o sală de clasă, în condiţii improprii. Este foarte greu, mai ales iarna, când se suprapun două clase. În judeţ, există localităţi unde şcolile abia mai funcţionează şi cu toate acestea au săli de sport. Avem nevoie de o sală de sport pentru elevi. Din acest motiv am depus la Compania Naţională de Investiţii o cerere de finanţare pentru realizarea unei săli de sport. Proiectul este în valoare de 1.764.467 de lei, din care partea de cofinanţare de la bugetul local este în valoare de 115.000 de lei”, a spus primarul comunei Roseţi.

 Modernizarea drumurilor de interes local în comuna Roseţi, județul Călărași

Proiectul este în valoare de 7.097.844 de lei, din care partea de cofinanţare de la bugetul local este de 337.911 lei. Acesta este implementat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi este deja încheiat contract cu Ministerul Dezvoltării Regionale, şi Administrației Publice și Fondurilor Europene.

„Este vorba de 9 kilometri de drum. Ele au fost reabilitate în prima fază, însă după o perioadă de maxim doi ani noi trebuie să revenim cu lucrări de modernizare. Această lucrare rezolvă problema tramei stradale pe aproximativ 90% din total lungime, şi cu asta am încheiat. Vor mai rămâne lucrări mici care vor fi făcute din bani de la bugetul local”, a menţionat Nicolae Râjnoveanu.

 Modernizarea sistemului de iluminat public stradal în comuna Roseţi

Proiectul este în valoare de 791.875,76 de lei, din care partea de cofinanţare de la bugetul local este de 33.927,22 lei.

 

Extinderea sistemului de iluminat public stradal în comuna Roseţi

Proiectul este în valoare 581.380, 36 lei din care partea de cofinanţare de la bugetul local este de 24.908,73 de lei.

„Prin Planul Urbanistic General al localităţii, întocmit anul trecut, am prins o suprafaţă pentru extindere intravilan. Acum trebuie să fac Planul Urbanistic Zonal în vederea atribuirii gratuite de loturi de teren pentru beneficiarii Legii nr. 15/2003. Până în acest moment am atribuit 151 de loturi de teren pentru construirea unei case. Sunt tineri care muncesc în străinătate şi se întorc să îşi construiască o casă aici. Dacă ei se intorc, înseamnă că demografia comunei va fi în creştere în continuare. În acestă zonă lotizată trebuie să extindem reţeaua de iluminat”, a declarat primarul comunei Roseţi, Nicolae Râjnoveanu.

 Construirea unui teren de fotbal

 

Proiectul privind construirea unui teren de fotbal pentru antrenament, cu vestiare, împrejmuire şi iluminat este în valoare 440.187,36 de lei, din care partea de cofinanţare de la bugetul local este de 6218,29 de lei.

 Alte cheltuieli de investiţii

În continuare vă prezentăm doar câteva investiţii ce vor fi realizate cu fonduri ce provin din bugetul local.

Una dintre ele o reprezintă extinderea Corpul B al sediului Primăriei Comunei Roseţi, în valoare de 300.000 de lei. Investiţia va fi făcută din bani de la bugetul local.

„Trebuie să construiesc un spaţiu în care să îmi depozitez arhiva. Actualul spaţiu a devenit neîncăpător. Trebuie să ne extindem spaţiul pentru Compartimentul Investiţii şi pentru Direcţia de Asistenţă Socială”, a mai spus primarul Râjnoveanu.

De asemenea, se va investi în suplimentarea sistemului de supraveghere din comuna Roseţi, ce va avea o valoare de 30.000 de lei. Investiţia va fi făcută din bani de la bugetul local.

Totodată, va fi realizată o grădiniţă cu program prelungit. Valoarea acestui proiect este estimată la aproximativ 700. 000  de lei, însă primarul comunei Roseţi intenţionează să acceseze un proiect cu finanţare europeană pentru realizarea acestui obiectiv.

Se va elabora Studiul de Fezabilitate pentru construirea unui teren de fotbal pentru antrenament, vestiare, împrejmuire şi iluminat. Pentru elaborarea SF-ului a fost alocată suma de 18.921 de lei.

O sută de hectare de islaz au fost inundate de apele braţului Borcea.

Pe lângă obiectivele de investiţii prinse în programul de dezvoltare al localităţii, se regăseşte şi construirea unui dig pentru protejarea zonei de islaz.

În momentul de faţă, în localitatea Roseţi au fost inundate o sută de hectare de teren ce reprezintă zona de islaz a localităţii. Primarul Râjnoveanu face un apel la agenţii economici sau primarii călărăşeni, care au deşeurile provenite din construcţii, să le aducă în localitatea sa pentru a construi unui dig de protecţie.

„Nu am dat voie niciodată să se construiască în zonă inundabilă. În anul 2006 când a fost vârful, cea mai mare viitură, au fost în pericol câteva anexe gospodăreşti. Dacă atunci când a fost un nivel maxim nu s-a întâmplat nimic, acum suntem în siguranţă. Am mai avut probleme cu apa infiltrată în beciuri. Am avut sesizări de la şase – şapte locatari care locuiesc în vecinătatea malului. Problema noastră este protejarea suprafeţei de islaz. Am un număr mare de animale cu contracte de păşune şi nu putem rezolva problema. Am comunicat către Rebu că avem nevoie de deşeurile rezultate din construcţii pe care el le colectează. Molozul va fi folosit pentru ridicarea şi consolidarea digului care apără suprafaţa de islaz. Fac apel şi la agenţii economici sau la primarii localităţilor călărăşene care au deşeuri provenite din construcţii, să ni le aducă”, a afirmat Nicolae Râjnoveanu.