Ulmu se numără printre localităţile în care nu se organizează Ziua Comunei, iar motivele pentru care nu se desfăşoară un astfel de eveniment ni le spune, în rândurile ce urmează, primarul Ion Negoiţă. Acesta susţine că bugetul foarte mic al localităţii şi lipsa unor sponsori mai mari din zonă împiedică organizarea Zilei Comunei Ulmu.

 

 

Întrebat de multe ori de ce la Ulmu nu este organizată Ziua Comunei, edilul-şef al localităţii, Ion Negoiţă, vine cu un punct de vedere oficial vizavi de aceste discuţii. Acesta spune că pe timpul mandatelor sale nu a fost organizată niciodată Ziua Comunei Ulmu şi pe perioada în care va fi primar, nu va supune dezbaterii în Consiliul Local desfăşurarea unui astfel de eveniment. Poate că unele persoane sunt nemulţumite că nu se sărbătoreşte ziua comunei lor, dar Negoiţă spune că atât bugetul foarte mic al Consiliului Local, cât şi lipsa unor sponsori împiedică organizarea acestui eveniment.

„De mai bine de nouă ani de când sunt primar în comuna Ulmu, am organizat Boboteaza şi Ziua Femeii – 8 martie. Deşi s-au desfăşurat într-un cadru destul de restrâns, aceste evenimente au implicat nişte costuri suficient de mari, care au fost suportate de către mine, cu bani din buzunar, fără a implica sub nicio formă bugetul local, şi  de către două sau trei firme din zonă. Unele comune, care au un număr mai mare de locuitori şi un buget pe măsură, pot să-şi permită să organizeze Ziua Comunei. Nu sunt în concurenţă cu vreo comună mare. Eu cred că Ziua Comunei, în cazul în care aş organiza-o, ar costa minimum 100.000 de lei. Nu pot să vitregesc locuitorii de iluminatul public, nu pot să vitregesc comuna de salubrizare, dar şi de alte lucruri necesare în localitate pentru doi artişti care vin să urce pe scenă la un astfel de eveniment. Nu cred că suntem singura localitate în care nu se serbează Ziua Comunei. Spun clar că, dacă aş organiza mâine Ziua Comunei Ulmu, ar veni în jur de o sută de tineri, şi aici mă refer şi la persoanele de 30, 40 şi chiar 50 de ani. Celelalte persoane care nu vor veni poate că sunt de părere că nu procedează bine primarul şi Consiliul Local cu organizarea acestei sărbători. Cine va veni după mine primar poate să facă Ziua Comunei de două ori pe an. Eu nu voi pune niciodată în dezbatere în Consiliul Local organizarea Zilei Comunei Ulmu. Cine vrea să facă acest eveniment să caute sponsori şi să facă ei. Eu nu voi realiza sărbătoarea comunei pentru că nu avem fonduri necesare. Cu banii puţini pe care i-am avut m-am străduit să facem cofinanţări şi să realizăm proiecte benefice locuitorilor comunei. Dacă cineva vrea să mă întrebe de ce nu fac Ziua Comunei, mă poate contacta oricând şi îl aştept la discuţii”, ne-a declarat primarul comunei Ulmu, Ion Negoiţă.

 

Realizarea Variantei satului Ulmu şi asfaltarea a 4 kilometri de drum, două investiţii ce s-au apropiat de finalizare

 

Deşi în comuna Ulmu populaţia este destul de îmbătrânită, nivelul de trai este scăzut, iar tinerii tind să plece către oraşe sau în străinătate, Ion Negoiţă a realizat în cele două mandate o serie de investiţii care au dus la dezvoltarea localităţii pe care o administrează.

Aflat acum la cel de-al treilea mandat de primar, Negoiţă vrea să-şi continue proiectele începute, dar şi să implementeze altele care să vină în beneficiul cetăţenilor. La data de 1 august 2017, au fost demarate lucrările la un proiect privind realizarea Variantei satului Ulmu şi asfaltarea a 4 kilometri de drum în satele Ulmu şi Făurei. Proiectul este finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), iar valoarea sa este de 57 de miliarde de lei vechi, TVA inclus, din care 54 de miliarde de lei vechi sunt bani proveniţi de la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, iar 3 miliarde de lei vechi reprezintă cofinanţarea din bugetul local şi de la Consiliul Judeţean Călăraşi. În cadrul acestui proiect au fost asfaltaţi cei 4 kilometri de străzi în satele Ulmu şi Făurei, precum şi 1,6 kilometri ce reprezintă Varianta satului Ulmu. Prin realizarea Variantei satului, s-a reuşit devierea circulaţia maşinilor mari, de peste 3,5 tone.

Potrivit edilului-şef, proiectul se apropie cu paşi repezi de finalizare, urmând ca la începutul lunii noiembrie să se facă recepţia lucrărilor.

„În momentul de faţă, în satul Ulmu mai avem doar acostamentele şi podeţele. Mă bucur că în cadrul acestui proiect am reuşit să realizăm, în sfârşit, şi Varianta satului Ulmu, un obiectiv aşteptat de către cetăţeni. Sper ca în data de 1 noiembrie 2017 să finalizăm lucrările şi să închidem toate investiţia privind asfaltarea în comuna Ulmu”, a adăugat primarul Negoiţă.