Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Călăraşi derulează campania „Tu îţi cunoşti poliţistul de proximitate?”, pentru informarea cetăţenilor cu privire la identitatea poliţiştilor de proximitate, a zonei de responsabilitate şi atribuţiilor acestora.

Campania se desfăşoară în perioada 1 aprilie – 30 septembrie 2016 şi are ca scop creşterea percepţiei siguranţei cetăţeanului că poate apela direct pentru rezolvarea problemelor care se circumscriu sferei ordinii publice, la poliţistul care are în responsabilitate zona în care acesta îşi are domiciliul sau reşedinţa şi creşterea gradului de informare prin accesarea facilă a informaţiilor publice cu privire la identitatea, datele de contact şi atribuţiile poliţiştilor de proximitate. Pentru promovarea mesajului campaniei de informare au fost realizate afişe cu poliţiştii de proximitate, care conţin fotografia, zona pe care o au în responsabilitate şi numărul de telefon, care vor fi postate la sediile poliţiilor municipale şi orăşeneşti, la intrările în imobile, precum şi în locuri tranzitate de public numeros (societăţi comerciale, primării, pieţe etc.), informaţii care se regăsesc şi pe site-ul IPJ Călăraşi.

Poliţistul de proximitate este cel care lucrează la unitatea de poliţie (poliţie municipală, poliţie orăşenească) pe raza căreia domiciliaţi. Acesta se află zilnic în mijlocul dumneavoastră, dispus să vă asculte problemele şi să vă ofere soluţii de rezolvare. Vă poate ajuta să puneţi capăt conflictului cu vecinii, fiind un bun negociator. Poliţistul de proximitate vă ajută să vă feriţi de infractori şi vă învaţă cum să procedaţi pentru a nu deveni victime, deci informaţi-l despre cei care au nevoie de ajutor. El este prietenul copiilor, pe care îi învaţă cum să se ferească de pericole, şi participă la lecţiile de educaţie antivictimală cu elevii sau la ora de dirigenţie.