Pentru siguranța cetățenilor, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Călărași se desfășoară, în perioada sărbătorilor de iarnă, acțiunea „Foc de artificii”.

În cadrul acțiunii, polițiștii vor verifica legalitatea desfășurării operațiunilor cu articole pirotehnice, de către persoanele fizice și juridice, precum și folosirea acestora de către populație, sancționând ferm, penal sau contravențional, orice nerespectare a legii.

„Pentru siguranța dumneavoastră și a familiei, Inspectoratul de Poliție Județean Călărași vă recomandă: Cumpăraţi articole pirotehnice doar de la persoane fizice/juridice autorizate. Petardele pot fi comercializate doar în spații destinate vânzării unor astfel de articole și numai după obținerea autorizației de deținere și comercializare de la Inspectoratul Teritorial de Muncă și Inspectoratul de Poliție Județean Călărași, după obținerea acordului Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Sesizaţi poliţia dacă veţi constata că sunt vândute ilegal articole pirotehnic. Comercializarea, fără drept, de articole pirotehnice constituie infracțiune și vă pune în pericol sănătatea și integritatea corporală. Atenţie la etichetă! La achiziționarea de articole pirotehnice verificați eticheta: trebuie să fie inscripționate în limba română! Este interzisă vânzarea către populație a articolelor pirotehnice din categoriile T/P/F2, T/P/F3, F 3, F4! Exemple articole pirotehnice care pot fi comercializate către public: steluțe; lumânări scânteietoare; jerbe cu scântei; minifacle; inele de foc; sateliți. Articolele pirotehnice nu pot fi vândute sau folosite de minori. Articolele pirotehnice de divertisment din categoria F 1 pot fi vândute doar persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani! Articolele de scenă din categoria T 1 și alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziție pe piață numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani!”, transmit oamenii legii.

 

Restricţii

 

Se interzice folosirea articolelor pirotehnice în următoarele condiții: între orele 24:00 şi 06:00, cu excepția evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale; la o distanță mai mică de 50 de metri de construcțiile de locuințe cu până la patru niveluri și la mai puțin de 100 de metri față de cele cu peste patru niveluri; la o distanță mai mică de 500 de metri de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze; la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie; în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre; pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane; la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri.

Comercializarea articolelor pirotehnice se realizează doar în spații destinate vânzării unor astfel de articole și numai după obținerea autorizației de a le deține și comercializa.

Operaţiunile cu articole pirotehnice şi comercializarea de articole pirotehnice către minori constituie infracţiune.