Călărăşenii Constantin Tudor şi Nicolae Ţiripan au lansat, în data de 9 mai 2019, volumul intitulat „Familia Regală a României şi meleagurile călărăşene”. Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul foaierului Centrului Judeţean de Cultură şi Creaţie Călăraşi şi a fost organizat de Biblioteca Judeţeană „Alexandru Odobescu”, cu sprijinul Consiliului Judeţean. Au fost prezenţi, la lansare, elevi, profesori şi toţi cei interesaţi de istoria comunităţii călărăşene.

 

Elevul călărăşean, Ştefan Oprea, i-a încântat pe cei prezenţi la eveniment cu un recital la vioară. De asemenea, profesorul din cadrul Colegiului Naţional „Barbu Ştirbei” Călăraşi, Ion Dorobanţu, a vorbit despre ceea ce conţine cartea.

 

Constantin Tudor: Îi mulţumesc lui Nicolae Ţiripan pentru o colaborare de excepţie”

 

Constantin Tudor, doctor în istorie, a declarat: „Stimaţi prieteni, s-a născut o carte din colaborarea a doi prieteni, care s-au cunoscut în urmă cu vreo 32 de ani. Am colaborat în dese rânduri şi atunci când el a lansat public, pe blogul lui, ideea aceasta a realizării unei cărţi despre prezenţa monarhilor şi a Familiei Regale pe meleagurile călărăşene, cred că în aceeaşi după-amiază l-am sunat şi l-am întrebat dacă este hotărât, iar el a răspuns afirmativ. Se întâmpla la început de ianuarie, dacă nu mă înşală memoria, şi am început o muncă asiduă, el deja avea materialul strâns, trebuia ordonat. Eu mi-am asumat sarcina realizării structurii acesteia. A ieşit această carte. Trebuia să fie unitară, pentru că ne-am asumat-o împreună. O să observaţi atunci când o să o citiţi că este aproape acelaşi stil, avem acelaşi stil de elaborare şi asta ne apropie, pentru că viaţa de cercetător la Direcţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale îţi creează un anume stil şi o anume rigoare. Această carte nu putea să iasă pe piaţă dacă nu aveam lângă noi nişte sponsori. Am bătut şi noi la uşa unor prieteni, ne-au răspuns cu mare plăcere, sunt patru sponsori ai acestei cărţi, societăţi comerciale. Iniţial, stabilisem să facem lansarea oficială pe 10 mai. Ne-am gândit totuşi că e bine să consultăm şi Casa Regală a României. Am mutat lansarea pe 9 mai, ştiind că mâine (n.r. – vineri, 10 mai a.c.) este Ziua Regalităţii, iar la Bucureşti se organizează manifestări. 9 mai înseamnă deopotrivă România Europeană, înseamnă valorile personalităţilor româneşti, chiar dacă  la origine au avut şi alte origini care s-au luptat ca România să fie ţară europeană. Regii României au dus această ţară în Europa, împreună cu oamenii pe care i-au condus cu românii, oameni care i-au iubit aşa cum trebuie să iubeşti un conducător de stat, iar cartea noastră are multe asemenea manifestări. Eu nu sunt nici regalist sau monarhist, nici antimonarhist, eu sunt un istoric şi, din acest punct de vedere, capitolul I, care îmi aparţine ca elaborare, o să vă convingă că nu am făcut parti-pris-uri cu nimeni, istoricul nu are voie să facă parti-pris-uri cu cineva şi am spus că am avut monarhi extraordinari, dar că în viaţa lor, ca în viaţa fiecărui om, sunt momente de lumină, de strălucire, dar sunt şi momente de culori gri, şi, din păcate, la unii chiar negre. Tot de astăzi (n.r. – joi, 9 mai a.c.), cartea noastră se află pe două site-uri şi poate fi consultată în format electronic: colegii de la Ziua de Constanţa, care au şi făcut o primă recenzie, au publicat cartea noastră pe biblioteca lor virtuală, şi tot astăzi (n.r. – joi, 9 mai a.c.), un site din San Francisco ne-a solicitat şi am postat pe site-ul respectiv cartea noastră în format electronic, care poate să fie citită de românii de pretutindeni. Îi mulţumesc lui Nicolae Ţiripan pentru o colaborare de excepţie”.

           

Nicolae Ţiripan: Ideea realizării acestei cărţi îmi aparţine, dar apariţia ei se datorează în proporţie de aproape 100% lui Constantin Tudor”

 

Profesorul Nicolae Ţiripan a afirmat următoarele: „Ideea realizării acestei cărţi îmi aparţine, dar apariţia ei se datorează în proporţie de aproape 100% lui Constantin Tudor, care s-a zbătut să caute sponsori şi să apară această carte, aşa cum ne-am propus atunci când am căzut de acord să o lansăm cu ocazia zilei de 10 Mai, cum se stabilise iniţial. Eu o să vă spun câteva lucruri despre ceea ce nu o să găsiţi în carte, lucruri pe care le-am constatat pe parcursul documentării. Ideea realizării unei cărţi despre Familia Regală a început să apară în 2008, când, obligat să iau cuvântul la dezvelirea statuii ecvestre a lui Carol I, a trebuit să caut informaţii despre Familia Regală pe care nu le aveam la momentul respectiv, deoarece informaţiile din documentele de la Călăraşi sunt sumare, nu sunt complete, în legătură cu prezenţa Familiei Regale pe aceste meleaguri. Aşadar, a trebuit să caut în presa centrală şi în monitoarele oficiale, care la vremea respectivă consemnau toate aceste vizite şi pe măsură ce căutam, informaţiile deveneau din ce în ce mai bogate. Dar această carte nu putea să vadă lumina tiparului sau nu putea să apară în această formă, dacă noi nu am fi intrat în posesia întregii prese călărăşene de la 1876 şi până 1947, ‘vinovatul’ principal fiind părintele Adrian Lucian Scărlătescu, de la Urziceni. Sigur, cartea ‘Familia Regală a României şi meleagurile călărăşene’, ca orice carte, este perfectibilă. Şi nouă ne-au scăpat unele lucruri. De asemenea, sunt momente care nu sunt consemnate în carte, pentru că noi ne-am referit numai la Familia Regală a României şi meleagurile călărăşene”.

Cartea „Familia Regală a României şi meleagurile călărăşene” a fost publicată sub egida Universității Populare „Petre V. Haneș” Călărași, la editura Agora.