Astăzi, 13 octombrie este celebrată Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor și, pentru că ziua de marți s-a suprapus cu data de 13 a lunii, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Barbu Ştirbei” Călărași marchează și Ziua Informării Preventive printr-o campanie de informare numită „Acasă în siguranță”.

Motto-ul acestei campanii este „Marți 13, pisica neagră – prevenim ghinionul! Mai bine previi decât să suporți consecințele!”. Reprezentanții ISU au declarat într-un comunicat că, în mod obișnuit, aceste zile erau marcate prin reamintirea regulilor și măsurilor de prevenire a situațiilor de urgență obișnuite, pe care oamenii le cunosc și cu care sunt obișnuiți.

„În condițiile actuale de pandemie, încercăm să ducem o campanie de prevenire a răspândirii noului coronavirus ‘Acasă în siguranță’ prin toate mijloacele de comunicare posibile și cu ajutorul fiecăruia dintre voi”, se arată în comunicatul instituției.

Scopul campaniei este de a îi convinge pe toți cei care încă au îndoieli în ceea ce privește existența virsului Sars-Cov-2 despre pericolul pe care noul coronavirus îl reprezintă și despre importanța rolului pe care îl are fiecare persoană în această luptă.

„Multe dintre efectele unor situații de urgență pot fi limitate sau chiar eliminate dacă vă informați la timp și să știți cum să acționați corect! Este pentru binele dumneavoastră și al familiei dacă identificați potențialele pericole, vă însușiți și aplicați măsurile și regulile de prevenire a eventualelor situații de urgență. Începând cu anul 2011, IGSU s-a raliat iniţiativei desfășurată la nivel european, astfel încât, în fiecare zi de marţi – 13 este marcată Ziua Informării Preventive. Derulată sub sloganul ‘Acasă în siguranță’, activitatea urmărește conştientizarea cetăţenilor asupra pericolelor la care se pot expune în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor privind apărarea împotriva incendiilor în locuința proprie, cât și ce i-ar putea salva pe timpul nopții în cazul producerii unui incendiu (dotarea locuințelor cu detectoare de fum autonome și stingătoare de incendiu). Campaniile derulate urmăresc implementarea obiectivelor parteneriatului ‘Împreună pentru Siguranţă’ încheiat între IGSU şi E.ON, respectiv Delgaz Grid, orientate spre dezvoltarea comportamentului preventiv şi a atitudinii proactive în rândul comunităţii, în special pentru reducerea semnificativă a numărului victimelor în cazul incendiilor la locuințe și altor situații de urgență. De asemenea, tot astăzi, 13 octombrie, este marcată și Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor, moment de readucere în atenție modul în care comunităţile din întreaga lume depun eforturi pentru reducerea expunerii la dezastre şi conştientizarea importanței gestionării tipurilor de risc. Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor a fost instituită în 1989, la iniţiativa Adunării Generale a Naţiunilor Unite pentru promovarea unei culturi globale de sensibilizare a riscurilor şi de reducere a dezastrelor. Destinată creșterii gradului de conştientizare la nivel mondial privind acţiunile, politicile şi practicile adoptate pentru reducerea expunerii la dezastre la nivel comunitar, această zi contribuie la salvarea oamenilor și a bunurilor acestora. Pentru mai multe informații utile despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență, accesați portalul https://fiipregatit.ro/ sau descărcați aplicația DSU din Google Play Store și AppStore”, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi.

Astfel, ISU Călărași le transmite cetățenilor următorul mesaj: „Avem nevoie de fiecare dintre voi pentru a preveni infectările cu noul coronavirus. Poartă mască! Respectă regulile!”.