În data de 22 ianuarie 2020, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei” (ISU) al judeţului Călărași a prezentat un raport de activitate pe anul 2019 în care au expus acțiunile la care au participat, dotările primite pe parcursul anului și alte informații care să arate ce înseamnă cu adevărat activitatea lor.

În raport se arată că au existat aproape 17.000 de apeluri, circa 42 pe zi, dintre care mai puțin de jumătate s-au dovedit a fi situații reale de urgență. Dintre acestea 361 au fost raportări de incendii de bunuri, iar 634 de incendii de vegetație. 6444 dintre apeluri au necesitat asistență medicală de urgență, un număr cu circa 10% mai mare față de anul 2018.

În 2019, ISU Călărași a realizat 841 de acțiuni pentru informarea cetățenilor în vederea prevenirii evenimentelor nedorite, dar și recunoașteri în teren și exerciții.

În cadrul raportului de activitate se menționează că timpii medii de intervenție SMURD au fost de patru minute și 36 de secunde în mediul urban și 11 minute și 30 de secunde în mediul rural.

Serviciul de urgență a fost înzestrat pe parcursul anului trecut cu o autospecială pirotehnică, o automacara și şase autovehicule cu tracțiune integrală dintre care patru sunt ambulanțe. Acestora li s-au adăugat diverse echipamente de protecție, unele venite din sponsorizări de la firme private.

Emil Mușat, secretarul județului Călărași, a transmis un mesaj de felicitare pentru efortul depus de inspectorat în ultimul an: „Consiliul Județean este un partener de tradiție al ISU și de foarte mult timp contribuie cât poate pentru îmbunătățirea condițiilor de intervenție. (…) S-au achiziționat foarte multe mijloace de intervenție, echipamente care au fost transmise pentru folosință gratuită pentru ISU. Știu că este o preocupare atât la nivelul Consiliului Județean, cât și la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență pentru a încerca să găsim soluții pentru înființarea unui punct de intervenții pe Dunăre. (…) Vă felicit și pentru faptul că, în ciuda tuturor acestor restricții, acestor nevoi neacoperite, dumneavoastră ați reușit să acoperiți nevoia de siguranță a cetățeanului călărășean. Felicitări și mult succes pentru anul 2020!”.

Prezent la eveniment, fostul prefect George Iacob, a adresat câteva cuvinte pentru cei pe care i-a coordonat timp de mai mulți ani: „Bună ziua tuturor și la mulți ani! (…) Dintr-o dată m-au năpădit toate amintirile pe care le-am avut împreună în ultimii opt ani. Au fost rezultate de excepție datorită profesionalismului. Lucrurile au fost făcute în folosul cetățenilor. Numai dumneavoastră știți să lucrați în slujba cetățenilor!”.

Ultimul care a luat cuvântul a fost prefectul în funcție, Marian Stoica: „Vă mulțumesc! Îmi face deosebită plăcere să mă aflu astăzi alături de dumneavoastră (…). Faptul că interveniți cu fermitate, cu profesionalism la tot ceea ce sunteți solicitați generează siguranță.Vreau să remarc miile de ore de pregătire care nu sunt trecute cumva într-un material de bilanț, dar știu cum vă pregătiți, știu câte ore de muncă și efort depuneți pentru a ajunge la acest nivel de pregătire, iar faptul că interveniți cu fermitate, operativitate, rezultatele sunt cele așteptate. La dumneavoastră intervenția limitează efectele unei calamități, o intervenție profesionistă duce la a nu avea victime omenești și acest lucru vine să îmbrace și satisfacția de după atunci când vă întoarceți la unitate sau acasă și știți că ați contribuit la siguranța cetățenilor sau locuitorilor județului Călărași. Pe lângă pregătire, profesionalism, miile de ore de care vorbeam, mai există și dăruirea pe care dvs. o aveți în momentele în care interveniți. Faptul că empatizați cu cei pe care îi ajutați vă oferă un timp care nu este deloc generos. Vă urez multă sănătate și succes în noul an!”.