În perioada 7 – 11 martie a.c., reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) al judeţului Călăraşi au efectuat controale în domeniile de activitate precum comerţ, agricultură, transport, pază şi protecţie, construcţii şi service auto. Valoarea amenzilor aplicate a fost de aproximativ 20.000 de lei.

ITM Călăraşi a efectuat controale în următoarele domenii de activitate: comerţ, agricultură, transport, pază şi protecţie, construcţii şi service auto. Astfel, în domeniul relaţiilor de muncă au fost efectuate 36 de controale, în cadrul cărora şapte angajatori au fost sancţionaţi, au fost date 42 de avertismente şi au fost aplicate amenzi în valoare de 4.500 de lei. De asemenea, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost efectuate 24 de controale, în cadrul cărora 23 de angajatori au fost sancţionaţi, au fost date 46 de avertismente şi au fost aplicate amenzi în valoare de 15.000 de lei.

La nivel naţional, Inspecţia Muncii a desfăşurat, în aceeaşi perioadă, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 409.477 de euro, adică 1.801.700 de lei. Au fost depistate 395 de persoane care lucrau la negru. Dintre acestea, 17 erau din judeţul Hunedoara şi 12 din judeţul Bihor. În domeniul relaţiilor de muncă, la nivel national s-au aplicat amenzi în valoare de 1.405.200 de lei din care 1.060.000 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale, inspectorii au făcut trei propuneri de cercetare penală. Au fost sancţionaţi 395 de angajatori. În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 396.500 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale 49 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectori, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. Dintre acestea, 24 au fost în Bucureşti. S-au dispus două sistări de activitate şi 11 opriri de echipamente, şase în judeţul Prahova. Au fost sancţionaţi 842 de angajatori în domeniu.

„Intră în vigoare legea care interzice complet fumatul şi în spaţiile închise de la locul de muncă. Spaţiu închis de la locul de muncă este orice spaţiu care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă, astfel cum este definit în Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, cu modificările ulterioare. Păstrăm preocuparea susţinută pentru locuri de muncă sigure şi sănătoase prin aplicarea prevederilor din domeniul de competenţă şi sprijinirea autorităţilor în constatarea şi contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor. Scopul principal al interzicerii fumatului în spaţiile închise de la locul de muncă şi în spaţiile publice închise este protejarea sănătăţii angajaţilor care se află în aceste spaţii, prin evitarea expunerii la fumul toxic al produselor din tutun. Conform Legii nr. 15/2016 persoanele fizice care nu respectă prevederile riscă amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei, iar persoanele juridice pot fi amendate cu sume de la 5.000 la 15.000 de lei. Conform Legii nr. 319/2006 – constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei nerespectarea reglementărilor de securitate şi sănătate în muncă privind folosirea surselor de foc deschis şi fumatul la locurile de muncă unde acestea sunt interzise”, a menţionat, într-un comunicat de presă, Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.