Noaptea Muzeelor reprezintă un eveniment cultural prin care numeroase muzee, în parteneriat cu diverse alte instituţii de cultură, îşi deschid în mod concomitent anual liber porţile, până târziu în noapte.

Ca în fiecare an, de când s-a alăturat acestui proiect, Muzeul Dunării de Jos Călăraşi aşteaptă iubitorii de cultură sâmbătă, 14 noiembrie, să participe la cea de-a XV-a ediţie a Programului European Noaptea Muzeelor.

Din păcate, având în vedere situația epidemiologică de pe plan local, național și internațional, precum și măsurile adoptate de către autorități, din respect pentru patrimoniul cultural pe care îl administrează instituţia muzeală, ediția din acest an se va desfășura după următorul program: ora 17:00 – vernisaj Salonul de Toamnă (ediția a IV-a) – sediul Muzeului Dunării de Jos din strada Progresul, nr. 4; ora 17: 30 – vernisaj online „Colecții și colecționari” (ediția a VI-a) – „Artă și meșteșug în miniatură, expoziție de păpuși în costume tradiționale”; ora 18:00 – lansarea online a filmului proiectului cultural „Scoarţa”, proiect realizat de elevii clasei a VII-a ai Școlii Gimnaziale nr. 1 Cuza Vodă, în colaborare cu Muzeul Dunării de Jos Călăraşi, în cadrul Nopții Muzeelor.

Instituţia muzeală invită călărăşenii să viziteze gratuit, între orele 17:00 şi 19:00, expoziţiile temporare organizate la sediul Muzeului Dunării de Jos, precum şi expoziţia „Evoluţia comunităţilor umane la Dunărea de Jos”, deschisă  la Secția Arheologie din strada 1 Decembrie 1918, 1 (incinta Consiliului Județean Călărași).

Evenimentele online vor avea loc pe pagina de Facebook a muzeului.

 

Măsurile de protecţie pentru vizitatori

 

Pentru protecția vizitatorilor muzeului, aceştia sunt rugaţi să respecte măsurile impuse pe perioada stării de alertă, de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, pentru protecția împotriva noului virus COVID-19.

Accesul în expoziţii va fi limitat la un număr de cinci persoane simultan.

Accesul publicului va fi permis numai în condițiile purtării de mască (medicală/non-medicală) pe toată durata vizitei în muzeu. Pentru a oferi o protecție eficace, masca trebuie să acopere gura și nasul.

Asigurarea păstrării unei distanţe de siguranță, de minim doi metri între vizitatorii muzeului, respectiv între vizitatori și personalul muzeului.

Vizitatorii sunt rugați să își dezinfecteze mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool, pus la dispoziție la intrarea în muzeu.

Vizitatorii sunt rugați să nu utilizeze dispozitivele interactive (touchpad, audioghid), filmele/fotografiile/informațiile rulează automat.

Ghidajul în expoziții este suspendat în această perioadă.