Sâmbătă, 3 aprilie, s-au împlinit 171 de ani de când a fost semnat „Legiuirea pentru reforma corpului Slujitorilor în Jandarmi” de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, act care a pus bazele Jandarmeriei Române şi care a rămas un document de referinţă pentru evoluţia ulterioară a instituţiei.
În acest sens, vineri, 2 aprilie, în prezența invitaților, printre care și senatorul Ciprian Pandea, precum şi a comenzii Inspectoratului de Jandarmi Județean Călărași, în cadrul unei ședințe festive restrânse, ținând cont de actualul context epidemiologic, au fost rostite alocuțiuni aniversare şi au fost înaintați în gradul militar următor, înainte de termen, colegi care s-au remarcat prin performanțele profesionale deosebite, în timp ce alți colegi au fost recompensați cu mulțumiri și felicitări.
„171 de ani în serviciul cetățeanului! La mulți ani tuturor jandarmilor români și călărășeni! Am participat, astăzi (n.r. – vineri, 2 aprilie), la activitățile specifice marcării Zilei Jandarmeriei Române, alături de conducerea Instituției Prefectului, reprezentată de domnul prefect Valentin Barbu și de domnii subprefecți Nicolae Dumitru și Georgică Ștefan, de conducerea Inspectoratului de Poliției Județean, reprezentată de domnul comisar-șef Ionuț Nițu, de conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Călărași, reprezentată de domnul colonel Adrian Păduraru, și de conducerea Crucii Roșii Române – Filiala Călărași, reprezentată de doamna Aura Giurcă. Felicitări domnului colonel Ionel Marcu, inspectorul-șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi Călărași, și tuturor colegilor dumnealui!”, a declarat senatorul de Călărași, Ciprian Pandea.
De asemenea, cu ocazia celebrării a 171 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, instituția a lansat campania „171 de stejari pentru România”. Jandarmeria Română propune ca această inițiativă să se desfășoare anual, cu ocazia zilei instituției.
Campania se desfășoară în toate structurile Jandarmeriei Române de la nivel teritorial și se dorește ca prin această inițiativă să fi transmis un mesaj de conștientizare asupra importanței dezvoltării durabile într-un mediu sănătos.