Județul nostru este pe locul al doilea în topul județelor cu cele mai multe cadre didactice fără pregătire cu o pondere de 6,3%, pe prima poziție aflându-se județul Giurgiu cu 6,7% din totalul cadrelor didactice (conform unui studiu realizat în 2018).

Un caz aparte îl reprezintă localitatea Spanțov, unde se află trei cadre didactice necalificate la grădiniță, un învățător și un profesor de gimnaziu. Aceștia au studii în alte domenii sau neterminate și sunt ajutați de alte persoane pentru a face planificările necesare muncii de zi cu zi sau învață din mers împreună cu elevii.

Acest lucru este cauzat de faptul că meseria de profesor nu mai este una atrăgătoare, așa că este greu de găsit persoane care să ocupe aceste posturi. Dacă nu ar fi angajate persoane necalificate sau suplinitori care încă nu au promovat examenul de titularizare sau nu au catedră pentru specializarea lor, multe grădinițe și școli ar rămâne fără personal.

Conform aceluiași studiu din 2018, la nivel național numărul cadrelor didactice fără pregătire a crescut cu 0,2% în ultimii doi ani, iar în cazul județului Călărași numărul a fost de 1,1%.