Două premii de câte 750 de euro îi așteaptă pe jurnaliștii din presa națională și locală în concursul de materiale jurnalistice „Dermatita Atopică – mai mult decât poți vedea”, lansat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), cu sprijinul companiei Sanofi România.

 

În fiecare an, pe 14 septembrie, este marcată la nivel global Ziua Mondială a Dermatitei Atopice. Dermatita atopică (DA) este o boală cronică autoimună, caracterizată prin semne persistente și simptome care pot fi imprevizibile și extrem de perturbatoare. Este cea mai frecventă boală inflamatorie a pielii, cu o incidență de până la 20% în rândul adolescenților și aproximativ 3% în cel al adulților la nivel mondial.

În România există foarte puține date publice despre DA. Cei interesați pot găsi informații doar în câteva zone cu profil medical sau farmaceutic, iar educația despre acest subiect este insuficientă. Mai mult, pacienții nu vorbesc despre ea, de cele mai multe ori le este rușine, căci boala este însoțită de stigma socială. În contextul ultimelor luni, în care spălarea și dezinfectarea frecventă a mâinilor se impun, pacienții cu dermatită atopică trebuie să își ia măsuri de protecție fără a provoca iritare la nivelul pielii cauzată de spălarea frecventă a mâinilor și folosirea dezinfectantului.

Ca parte importantă a acestui proiect, CJI organizează, în data de 10 septembrie 2020, între orele 10:00 și 12:00,

și o sesiune de informare online pentru jurnaliști la care vor participa prof. Ioana Octavia Agache, profesor universitar Disciplina Imunologie-Alergologie si Fiziologie, Universitatea Transilvania din Braşov, dr. Alin Nicolescu – Medic primar dermatolog, Secretar General al Societății Române de Dermato-venerologie și Elena Marinescu, psiholog. La întâlnire va participa și un pacient diagnosticat cu dermatită atopică.

Pentru participarea la eveniment, înscrierile se fac prin e-mail la contact@cji.ro până la data de 9 septembrie 2020, ora 16:00.

Pentru înscrierea în concurs, candidații – jurnaliști din presa scrisă, audiovizuală sau online, angajați ai unei organizații de presă sau jurnaliști freelance – trebuie să realizeze și să înscrie în concurs cel puțin un material care abordează tema dermatitei atopice. Materialele, care pot include analize, investigații, reportaje, interviuri sau orice altă formă de produs editorial.

Difuzarea materialelor jurnalistice va avea loc în perioada 10 septembrie – 10 octombrie 2020

Selecția va fi făcută de un juriu specializat, format atât din persoane cu experiență în mass-media – care vor evalua calitatea jurnalistică – cât și din experți în domeniul medical – care vor verifica corectitudinea și calitatea informațiilor de specialitate prezente în materiale.

Pentru a sprijini realizarea materialelor jurnalistice, CJI oferă jurnaliștilor interesați de subiect o serie de resurse, disponibile aici, precum și, la cerere, consultanță editorială, inclusiv facilitarea accesului la informații de specialitate de la experți în domeniu.

Materialele pot fi înscrise în concurs la adresa de e-mail contact@cji.ro. Termen limită pentru înscrierea materialelor este 15 octombrie.

Anunțarea câștigătorilor se va face în data de 29 octombrie 2020. Numele câștigătorilor vor fi publicate pe www.cji.ro.