Memoria și recunoștința au fost cele două mari valori ale emoționantului eveniment comemorativ organizat joi, 26 septembrie, de Federația Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic, la Călărași.

 

Victimele primului „tren al morții” ajuns la Călărași din Iași (cu evrei deportați după Pogromul din 29 iunie 1941), în data de 6 iulie 1941, au fost aduse în memorie joi, 26 septembrie, prin dezvelirea a unor plăci comemorative, la Gara Călărași Sud, dar și în Cimitirul evreiesc din municipiul Călărași (situat pe strada Oborului).

Federația Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic, prin președinte dr. Aurel Vainer, a fost organizatorul acestui eveniment emoționant, la care au luat parte Excelența Sa David Saranga, Ambasadorul Statului Israel în România, Prim Rabinul Rafael Shaffer, care a oficiat, alături de cantautorul Emanuel Pusztai, ceremonii religioase, dar și Iancu Țucărman, unul dintre supraviețuitorii trenurilor morții.

Primarul municipiului Călăraşi, Daniel Ștefan Drăgulin, și-a exprimat, în numele comunității călărășene, în alocuțiunea avută, compasiunea față de victimele și supraviețuitorii trenurilor morții din 1941.