Sportivii şi antrenorii Clubului Sportiv Municipal (CSM) Călăraşi trec printr-o perioadă grea, din cauză că aceştia nu au resurse financiare pentru a se pregăti şi a participa la competiţii. Antrenorii şi sportivii acestui club fac performanţă pe bani puţini, atât la competiţii naţionale, cât şi la cele europene sau mondiale, acumulând medalii pe bandă rulantă.

Directorul CSM Călăraşi, Dumitru Chirilă, a fost prezent în ultima şedinţă de Consiliu Judeţean, pentru a-şi expune doleanţele şi pentru a-i ruga pe preşedintele CJ Călăraşi, Vasile Iliuţă, şi pe consilierii judeţeni, să sprijine instituţia sportivă cu o sumă de bani, care să îi ajute să îşi desfăşoare activitatea în condiţii mai bune.

În 2020, va avea loc Olimpiada de la Tokyo, iar sportivii de la CSM Călăraşi îşi doresc să participe la aceasta, însă speranţele sunt mici din cauza lipsei banilor. Aceştia au nevoie de sprijinul autorităţilor locale şi judeţene în drumul lor către succes.

„România a participat la Campionatul European de Canotaj, unde Călărașiul a avut mai mulți reprezentanți. România a obținut o singură medalie de aur și aceasta a fost câştigată de reprezentanta Călărașiului, Cristina Florentina Dobre. Am mai obținut şi o medalie de argint. Marea întrebare este ce facem cu acești sportivi, care în acest an nu au primit nici măcar un leuț. Avem la Clubul Sportiv Municipal un buget de austeritate. Pentru tot anul 2018 avem doar suma de 50.000 de lei. Doar pentru canotaj, nevoile noastre sunt de 400.000 de lei. Din acest motiv, nu am reușit să plătim contractele de pregătire ale sportivilor, care oricum sunt la niște valori mult mai mici decât contractele jucătorilor de la sporturile naţionale, foarte buni de altfel, de la futsal, fotbal, handbal. Nu facem comparații, ne mândrim cu toți sportivii de mare performanță, dar vă rog să rețineți că acest sportiv și alți şapte medaliați de anul trecut, printre care unul e campion european, iar alții mondiali, care încă nu au intrat în competiții, în acest moment nu au condiții de pregătire, nu pot continua activitatea. Din acest motiv, apelez la înţelegerea dumneavoastră, la respectul dumneavoastră pentru muncă și valoare, vă rog să susțineți, vă rog să aprobați cererea noastră. Am depus o cerere la Consiliul Județean pentru continuarea activității în sumă de 484.000 de lei. Această cerere este făcută în amănunt pe capitole de cheltuieli. Vă pot spune că pentru cheltuieli de pregătire, de alimentație ale sportivilor, de susținere medicamentoasă, suma este în jur de 300.000 de lei, iar diferența rămâne pentru cheltuieli de contracte sportive de pregătire și de participare în competiții, care sunt cu totul și cu totul excepționale. Mulți dintre aceștia au medalii obținute la categoria de vârstă până în 23 de ani și ei își doresc să efectueze o pregătire de calitate pentru Jocurile Olimpice de la Tokyio care se vor derula  în 2020. Credeți-mă, nu exagerăm cu absolut nimic, suntem foarte săraci, în condițiile în care nu ne putem continua pregătirea. Situaţia noastră este disperată și din acest motiv, am hotărât, am vorbit și cu antrenorii, să vă rugăm să ne ajutați. Suntem călărășeni, deci muncim și reprezentăm și Călărașiul. Suntem dacă nu cei mai importanți, printre cei mai buni ambasadori ai Călărașiului și ai României în toate colțurile lumii și lucruri mărețe nu putem realiza doar noi singuri. Avem nevoie de înțelegere, de sprijinul dumneavoastră și vă rugăm să aprobați solicitarea noastră. Suma este mică în comparaţie cu celelalte sporturi, deși rezultatele noastre sunt mult mai importante”, a declarat directorul Clubului Sportiv Municipal Călăraşi, Dumitru Chirilă.

Sportivii şi antrenorii acestei instituţii călărăşene fac performanţă pe datorie. În acest moment, CSM Călăraşi are datorii de peste un miliard de lei pentru competiţiile la care sportivii au luat parte.

„Am obținut deja foarte multe medalii în campionatele naţionale, am participat la aceste competiții pe datorie. Nu avem bani să plătim aceste datorii de peste un miliard. Dacă la alte sporturi care sunt de nivel național, cu rezultate foarte bune de altfel, bugetele sunt de trei – patru ori mai mari decât ale noastre, necesarul nostru a fost făcut de 23 de miliarde doar pentru activitatea sportivă. O singură competiţie la canotaj ne costă 275 de milioane. Și tot bugetul nostru aprobat este de 50.000 de lei și mai avem încă 50.000 de la Primărie. Avem multe alte cheltuieli. Avem 58 de sportivi care primesc trei mese zilnice și 250 de milioane ne costă numai mâncarea acestor sportivi. Nu avem cum să îi mai susținem. În afară de cei şapte sportivi care au luat medalii la europene și la mondiale la canotaj, avem recorduri naționale, medalii la atletism, la box tot la campionatele europene”, a mai afirmat Chirilă.

Preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Vasile Iliuţă, a precizat că în următoarea şedinţă va căuta resurse pentru a putea sprijini performanţa instituţiei sportive.

„În ședința viitoare trebuie să căutăm resurse să putem sprijini proiectul pe care domnul Chirilă l-a adus în analiză, spunându-vă dumneavoastră, consilierilor judeţeni, performanțele pe care le are Clubul Sportiv Municipal. Domnule Chirilă, materialul pe care l-ați lăsat la Consiliul Judeţean va fi analizat”, a afirmat Vasile Iliuţă.