Pigs diseases. African swine fever in Europe. DNA virus in the Asfarviridae family.La această dată, pesta porcină africană (PPA) evoluează în 242 de localități din 26 de județe, cu un număr de 670 de focare (dintre care 12 focare în exploatații comerciale și 4 focare în exploatații de tip A). Numărul focarelor active se află în scădere față de precedenta actualizare a situației. În alte zece județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, din data de 31 iulie 2017, și până în prezent, au fost eliminați 542.459 de porci afectați de boală și au fost diagnosticate 2.412 de cazuri la mistreți.
În total au fost stinse 2.200 de focare, din care 121 de focare în județul Călărași, patru fiind focare în exploatații comerciale. De asemenea, în judeţul nostru activează în prezent un focar într-o exploatație comercială și 119 cazuri la mistreţi. Până la data de 17 decembrie 2019, au fost despăgubiți 13.750 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 331.042.390 de lei. La nivelul judeţului Călăraşi, au fost plătite despăgubiri în valoare de 19.768.490 de lei, pentru 438 de exploatații din cele 457 afectate.
Prezenţa virusului pestei porcine africane în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.
Evoluţia bolii este în permanenţă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii.
Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.
Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor face precizarea că PPA nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social.