La nivelul judeţului nostru, nu există niciun caz confirmat și niciun caz suspect de infecție cu noul coronavirus

Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Călărași informează că, la nivelul județului, nu există niciun caz confirmat și niciun caz suspect de infecție cu noul coronavirus (Covid – 19).

La nivelul județului se aplică măsurile de izolare la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile a celor veniți din zonele afectate și a membrilor de familie din aceeași locuință.

DSP solicită persoanelor sosite din zonele afectate responsabilitate, declararea tuturor informațiilor necesare pentru evaluarea riscului epidemiologic (localitățile în care au locuit în ultimele 14 zile anterior revenirii în țară, contactul cu persoane infectate cu noul coronavirus) și respectarea cu strictețe a măsurilor dispuse de autorități.

Până la data de 31 martie 2020 este interzisă organizarea oricărui eveniment ce implică participarea unui număr de peste 1000 persoane și este recomandată cu fermitate anularea/amânarea organizării oricărui eveniment cu număr mai mic de participanți.

Organizatorii evenimentelor care nu pot fi anulate/amânate își asumă responsabilitatea aplicării tuturor măsurilor preventive și a desfășurării fără consecințe negative asupra sănătății populației a evenimentului. În această situație, cu minimum şapte zile înaintea începerii evenimentului, organizatorii vor solicita avizul Direcției de Sănătate Publică, depunând la DSP solicitarea de analiză și avizare, însoțită de toate informațiile necesare evaluării riscului, sub declarație pe proprie răspundere privind veridicitatea informațiilor.

Caracteristicile specifice ale evenimentului care ar trebui sa fie luate in considerare includ: densitatea mulţimii; natura contactului dintre participanţi (de exemplu, un concert sau eveniment religios, în interior sau în aer liber, amenajarea locului); dacă la eveniment vor fi prezenţi participanţi înregistraţi şi neînregistraţi; ocupaţia participanţilor şi posibila lor expunere anterioară; numărul de participanţi care vin din ţări sau zone afectate de focare în termen de 14 zile înainte de eveniment; vârsta participanţilor; deoarece persoanele în vârstă care au afecţiuni co-morbide par a fi afectate mai grav, evenimentele la care participanţii fac parte în principal din această categorie pot fi asociate cu transmiterea crescută; tipul sau scopul evenimentului (de exemplu: sportiv, festival, religios, politic, cultural); durata şi modul de călătorie al participanţilor. Dacă durata evenimentului este mai lungă decât perioada de incubaţie pentru infecţia cu coronavirus (14 zile), atunci se aşteaptă ca majoritatea cazurilor asociate evenimentului să se producă chiar în timpul desfăşurării acestuia. În schimb, dacă durata este mai scurtă, majoritatea cazurilor ar apărea probabil după eveniment, în timp ce oamenii călătoresc şi se întorc în comunităţile lor de origine.

Direcția de Sănătate Publică din Călărași atenționează că nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se sancţionează conform art. 352 din Codul penal si a art. 34 lit. m) din Hotărârea Guvernului nr. 857/2011 privind stabilirea şi sancționarea contravențiilor la normele din domeniul sănătății publice, cu modificările și completările ulterioare.

DSP reaminteşte că informații pentru populație, informații pentru personalul medico-sanitar, evaluare de risc, sfaturi pentru călători, precum și situația la nivel global/național actualizată zilnic le găsiți pe site-ul www.cnscbt.ro.