Odată cu apropierea frigului, una dintre preocupările pe care o au foarte mulţi oameni din mediul rural este cea legată de procurarea de lemn pentru încălzirea pe timpul iernii. Şi în judeţul Călăraşi se poate observa că pe multe site-uri de anunţuri se găsesc persoane fizice sau juridice care comercializează lemne de foc. În acest sens, Quickshop.ro a realizat o cercetare de piaţă cu privire la preţul în judeţul Călăraşi a metrului cub de lemn şi a ajuns la mai multe concluzii.

La nivelul judeţului Călăraşi, preţul lemnelor este ceva mai ridicat decât în restul judeţelor, preţul lemnelor ajungând chiar şi la suma de 420 de lei pentru un metru cub de stejar sau salcâm.

Fondul forestier naţional ocupa, la sfârşitul anului 2018, o suprafaţă de 65.830.65 de hectare, care reprezenta 27,6% din suprafaţa ţării. Suprafaţa fondului forestier la data de 31 decembrie 2018, comparativ cu aceeaşi dată a anului 2017, a înregistrat o creştere de aproximativ 0,3%, datorată în principal unor reamenajări de păşuni împădurite şi introducerii în fondul forestier a terenurilor degradate, conform Legii nr. 46/2008 – Codul silvic cu modificările şi completările ulterioare. În judeţul Călăraşi, suprafaţa fondului forestier la sfârşitul anului 2018 era de 22.281 de hectare.

În anul 2018, s-au recoltat 19.462 de mii de metri de cubi (volum brut) de lemn la nivel naţional, cu 1.146 de mii metri cubi mai mult faţă de anul 2017. Pe specii forestiere, răşinoasele reprezintă 36,6% din volumul total de masă lemnoasă recoltată, fagul 33,8%, stejarul 10,5%, diverse specii tari (salcâm, paltin, frasin, nuc etc.) 11,3%, şi diverse specii moi (tei, sălcie, plop etc.) 7,8%.

La nivelul judeţului Călăraşi, situaţia speciilor este următoarea: numărul hectarelor de răşinoase era de 50, în timp ce cel al foioaselor era de 21.102 hectare.

Cercetarea referitoare la preţul metrului cub poate fi strâns legată de vânzările de centrale termice, unde la nivel naţional se observă o creştere a numărului total de centrale termice vândute cu peste 200.000 de bucăţi faţă de anul trecut. Din totalul de 200.000 de centrale vândute, peste 50% din vânzări se datorează înlocuirilor. Înlocuirea centralelor poate avea cauze multiple, printre acestea principale fiind: vechimea centralei, dorinţa proprietarilor de a avea un control mult mai bun asupra cheltuielilor aferente încălzirii sau mai nou conectivitatea inteligenta.

Fiind unul dintre cei mai mari retaileri naţionali de centrale termice, termostate, calorifere, panouri solare, sisteme de încălzire în pardoseală, aer condiţionat, pompe de căldură, sanitare, etc. putem observă şi analiza unele trend-uri şi evoluţii ale vânzărilor în diferite judeţe. Astfel, am observat că la nivelul judeţului Călăraşi creşterea vânzărilor de centrale termice pe site-ul www.quickshop.ro este de 24,7% faţă de perioada similară a anului trecut”, au declarat reprezentanţii Quickshop.