Timp de mai multe zile, Primăria Municipiului Călărași, la fel ca primăriile multor altor orașe din țară și din lume, folosea soluții biocide pentru dezinfectarea șoselelor, trotuarelor și a altor spații publice. Însă Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat cu puțin timp în urmă că acestea pot dăuna oamenilor și mediului. Astfel, de azi înainte, străzile Călărașiului vor fi igienizate folosindu-se detergenți.

Conform OMS, se recomandă folosirea detergenților convenționali pentru curățarea drumurilor, cu evitarea producerii de praf și aerosoli. În acest moment și pe baza cunoștințelor științifice disponibile, nu există dovezi în favoarea eficacității igienizării stăazilor și a pavajului extern cu produse chimice dezinfectante sau sanitare.

În aceeași recomandare a Organizației Mondiale a sănătății se menționează că „hipocloritul de sodiu este o substanță corozivă pentru piele și dăunătoare pentru ochi, iar dacă intră în contact cu materia organică de pe suprafața drumului poate forma subproduse extrem de periculoase, precum cloraminele și trihalometani, dar și alte substanțe cancerigene”.

De asemenea, experții de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din China spun că stropirea repetată cu substanțe dezinfectante a străzilor și spațiilor verzi ar putea duce la o poluare a mediului.