În data de 23 octombrie, în cadrul a două unități școlare din municipiul Călărași s-au desfășurat activități de educație financiară. 102 elevi de la Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” și 73 de elevi de la Colegiul Economic au participat la lecțiile de educație financiară oferite în cadrul proiectului „Să vorbim despre bani şi bănci“, susținute de reprezentantele Biroului educație financiară, muzeu și comunicare (BEFMC) din cadrul Sucursalei regionale Constanța a BNR: Nicoleta Istrate Scrădeanu – șef BEFMC, Raluca Maria Sandi – referent de specialitate și Monica Ramona Comșa – referent de specialitate.

Proiectul „Să vorbim despre bani şi bănci“, iniţiat de BNR în anul 2011, este dedicat educaţiei financiare la nivelul învăţământului preuniversitar.

Prin acest proiect se urmăreşte însuşirea de către elevi a unor noţiuni economice de bază şi a unui vocabular financiar-bancar prin folosirea unor metode formale şi non-formale de educaţie. Principalele tematici educaţionale promovate se referă la: economisire, credit, dobândă; istoria monedei naţionale; principalele atribuţii, rolul şi funcţiile băncii centrale; criteriile şi stadiul procesului de convergenţă a României către zona euro.

Elevii de la Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” au vizionat mai multe materiale video, adaptate ciclurilor primare și gimnaziale: „Istoria banilor“; „Viața bancnotelor“; „Elemente de siguranță ale bancnotelor“. Elevii de la Colegiul Economic au vizionat mai multe materiale video, adaptate ciclului liceal: „Istoria BNR“; „Monetăria statului“; „Imprimeria Băncii Naționale a României“. Elevii au fost foarte încântați de informațiile oferite de reprezentantele Biroului educație financiară, muzeu și comunicare (BEFMC) din cadrul Sucursalei regionale Constanța a BNR.

Pe parcursul anului școlar trecut, reprezentanții Biroului de educație financiară, muzeu și comunicare din cadrul Sucursalei regionale Constanța a Băncii Naționale a României au susținut 22 de activități de educație financiară în nouă unități de învățământ din județul Călărași. În total, aproape 1.000 de elevi au participat la lecțiile de educație financiară susținute în școlile din municipiul și județul Călărași.

Activitățile de educație financiară se desfășoară pe tot parcursul anului școlar, dar sunt intensificate în timpul „Săptămânii Mondiale a Banilor“ (Global Money Week), eveniment internațional sărbătorit în fiecare an în luna martie.

Următoarea ediție a „Global Money Week“ va avea loc în perioada 23 – 29 martie 2020.