Senatul a adoptat, în această săptămână, proiectul de lege privind vaccinarea persoanelor din România.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 99 de voturi „pentru” şi o abţinere. Senatul este prima Cameră sesizată cu acest proiect de lege, care are ca obiect de reglementare activitatea de vaccinare în vederea prevenirii și limitării răspândirii bolilor transmisibile ce pot fi prevenite prin imunizarea populației generale.

Proiectul de act normativ instituie obligația imunizării copiilor cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Național de Vaccinare, precum și cu cele administrate în situații epidemiologice speciale întregii populații sau unor grupuri de populație.

În forma Guvernului, actul normativ urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2018, dar Comisia de sănătate a Senatului, sesizată pentru raport la acest proiect de lege, a eliminat această prevedere. Proiectul presupune şi sancţionarea cu amenzi ce ajung până la 10.000 de lei pentru furnizorii de servicii medicale, personalul medico-sanitar, medicii, medicii de familie care nu îşi îndeplinesc obligaţiile prevăzute în lege, dar şi pentru părinţi şi celelalte persoane responsabile de creşterea şi educarea copilului. Potrivit legii, părinţii pot primi o amendă de la 5.000 la 10.000 de lei dacă au fost consiliaţi de comisia judeţeană de vaccinare și au refuzat în continuare imunizarea, fără un temei medical care trebuie dovedit cu acte. Vaccinările obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B. Urmează ca proiectul sa ajungă la Camera Deputaţilor, care este decizională.