Ambasada Statelor Unite în România, alături de Consiliile Americane pentru Educație Internațională (American Councils for International Education) și de Ministerul Educației Naționale, invită liceenii cu cetățenie română să participe la programul Future Leaders Exchange (FLEX) 2018 – 2019. Ministerul Educaţiei Naţionale va promova, prin intermediul inspectoratelor şcolare judeţene, programul FLEX în liceele româneşti.

 

Programul de schimb de experiență Future Leaders Exchange este finanțat de Departamentul de Stat al Guvernului SUA și își propune să ofere liceenilor români ocazia de a trăi în cadrul unei familii americane și de a studia într-un liceu american pe parcursul anului școlar 2018 – 2019. Participarea la programul FLEX, aflat la al treilea an de existență în România, este gratuită.  În primii doi ani de implementare, Future Leaders Exchange Program România a oferit burse unui număr de 49 de liceeni români din diferite județe ale țării, care au locuit și învățat în Statele Unite ale Americii, în state precum Washington, Texas, Colorado, California, Ohio, Pennsylvania sau Maine. Programul se adresează în egală măsură și liceenilor cu dizabilități, care sunt invitați să candideze online.

 

Ce este programul FLEX

 

Programul Future Leaders Exchange a fost creat de Congresul SUA în 1992, fiind în al 25-lea an de existență. Programul presupune parcurgerea unui schimb de experiență cu durata de un an în Statele Unite ale Americii. Astfel, fiecare bursier va locui timp de un an de zile ca membru al unei familii americane și va studia într-un liceu american, având toate costurile acoperite prin program. În 2018 – 2019, la nivel global, aproximativ 800 de liceeni vor învăța în SUA în cadrul programului FLEX.

 

Finanțarea este asigurată de Guvernul Statelor Unite ale Americii

 

Finanțarea aparține în totalitate Guvernului SUA, iar programul este administrat de Biroul Educațional și Cultural (ECA) din cadrul Departamentului de Stat. ECA încurajează înțelegerea dintre cetățenii Statelor Unite ale Americii și cetățenii celorlalte state. Future Leaders Exchange Program este sprijinit la nivel local de cetățeni și licee din SUA ce găzduiesc, educă și sprijină liceeni fără a primi vreo compensație financiară.

 

Criteriile de eligibilitate

 

Competiția este deschisă liceenilor care îndeplinesc următoarele condiții cumulative: au cetățenie română; sunt născuți între 15 iulie 2000 și 15 iulie 2003; sunt actualmente în clasele a IX-a, a X-a sau a XI-a, studiază limba engleză în liceu; îndeplinesc criteriile pentru a obține viza pentru Statele Unite ale Americii și nu au stat în SUA mai mult de trei luni în ultimii cinci ani.  Candidaturile se depun online până la data de 17 octombrie 2017 la următorul link: https://ais.americancouncils.org/flex. Informații complete despre program pot fi obținute pe e-mail (flexromania@americancouncils.eu) și pe site-ul  www.americancouncils.ro. Persoana de contact program FLEX este Eliza Chirilă, Country Representative, 0769/696.698 (luni-vineri: 09:00 – 17:00).