Ambasada Statelor Unite ale Americii (SUA) în România, alături de Consiliile Americane pentru Educație Internațională (American Councils for International Education) și de Ministerul Educației Naționale invită liceenii interesați, cu cetățenie română, să participe la programul Future Leaders Exchange Program (FLEX), ediția 2019 – 2020.

Candidații interesați de program și care îndeplinesc condițiile de selecție sunt invitați să completeze o aplicație online preliminară, până la data de 16 octombrie 2018, la adresa: https://ais.americancouncils.org/flex.

Condițiile de eligibilitate sunt următoarele: doritorii trebuie să fie născuți în intervalul 15 iulie 2001 – 15 iulie 2004 și să fie elevi în clasa a IX-a, a X-a sau a XI-a la momentul trimiterii aplicației, într-un liceu din România sau din străinătate; au o situație academică bună sau excelentă (nu există o medie minimă obligatorie cerută de program); au studiat anterior limba engleză și demonstrează abilități de folosire a limbii engleze la momentul aplicației; îndeplinesc criteriile privind obținerea vizei SUA ce pot fi verificate online; sunt cetățeni români și pot obține un pașaport în țara de origine.

Aplicanții pot deține și o altă cetățenie, dar cea română este obligatorie; nu au stat în Statele Unite ale Americii pentru trei sau mai multe luni în ultimii cinci ani; nu au emigrat deja în SUA și nu plănuiesc să emigreze.

 

Ce costuri acoperă bursa FLEX

 

Bursa FLEX acoperă următoarele: călătoria dus-întors în Statele Unite ale Americii (inclusiv călătoria de acasă la aeroport); alocație de 125 de dolari lunar pentru a-i ajuta pe studenți să participe în activități sociale și să își achiziționeze anumite bunuri personale; plasarea, timp de aproximativ zece luni, în cadrul unei familii gazdă din SUA, selectată și monitorizată atent, care le va oferi cele trei mese pe zi; înscrierea într-un liceu american: activități de orientare și consiliere inclusiv pregătire ante-program și postprogram; activități ce se derulează în comunitățile locale din Statele Unite ale Americii; asigurare medicală, mai puțin asigurare pentru condiții de boală pre-existente și pentru probleme dentare; taxa pentru obținerea vizei SUA.

 

Ce costuri nu sunt asigurate

 

Bursa FLEX nu acoperă următoarele costuri: costurile aferente obținerii unui pașaport; cheltuielile lunare neacoperite de alocația modică; costurile pentru bagaje extra cantității permise de agenția de transport; apelurile telefonice inițiate din Statele Unite ale Americii către casă inclusiv utilizarea internetului și a e-mailului.

 

Cum și când să aplici

 

Candidații interesați de program și care îndeplinesc condițiile de selecție sunt invitați să completeze o aplicație online preliminară, în intervalul 1 septembrie – 16 octombrie 2018 la adresa https://ais.americancouncils.org/flex. După trimiterea aplicației vor primi un e-mail de confirmare și un cod al aplicației. În lipsa acestui e-mail de confirmare, aplicația nu va figura ca înregistrată.

 

Cine selectează bursierii

 

România s-a alăturat programului Future Leaders Exchange Program în septembrie 2015, când a beneficiat de 25 de burse pentru liceenii români. Numărul de burse pentru 2019 – 2020 este de 35. Selecția liceenilor se face integral de către o comisie de selecție din SUA, formată din profesioniști din varii domenii. Nicio selecție nu se face în România.

 

Ce se întâmplă cu anul academic urmat în Statele Unite ale Americii

 

Programul FLEX este un program recunoscut de Ministerul Educației Naționale. Anul de liceu urmat în SUA va fi recunoscut la întoarcerea în România. Conform reglementărilor în vigoare, disponibile și pe site-ul Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor, elevilor li se va recunoaște anul de liceu urmat în Statele Unite ale Americii, echivalarea făcându-se în bloc și nu materie per materie. Elevul trebuie să obțină notă de trecere în SUA pentru a fi considerat că a absolvit anul de liceu și în România. Elevii nu vor repeta anul de liceu după întoarcerea în țară, dacă urmăresc această procedură legală și au toate documentele necesare.

Ce urmează după aplicația online: 1 septembrie – 16 octombrie 2018, completarea și trimiterea aplicației online; octombrie- decembrie 2018, evaluarea aplicațiilor de către o comisie din Statele Unite ale Americii; decembrie 2018 – februarie 2019, runda a doua de selecție (semifinala), derulată în cinci centre naționale (București, Constanța, Cluj Napoca, Iași și Timișoara), care constă în redactarea unor eseuri, un test de limba engleză, un interviu de grup și un interviu individual. La finalul acestei etape fiecare semifinalist va primi o aplicație tipizată pe care va trebui să o completeze personal; februarie – aprilie 2019: evaluarea semifinaliștilor; aprilie – mai 2019: anunțarea rezultatelor finale: numele bursierilor și a celor de pe lista de rezervă. Informațiile despre plasament (familie, comunitate, școală sosesc în perioada mai – august, cu minimum cinci zile înaintea deplasării în SUA); mai – iulie 2019, pregătire în scopul deplasării în Statele Unite ale Americii (formalități, obținerea vizei și derularea unui program de orientare specializat); iunie- iulie 2019, participarea bursierilor la un program intensiv de pregătire (toate costurile asigurate); iulie – august 2019, deplasarea bursierilor în SUA; august 2019 – mai/iunie 2020, derularea programului Future Leaders Exchange Program în Statele Unite ale Americii pentru bursieri; mai/iunie 2020, întoarcerea bursierilor în România.

Pentru testările FLEX nu există niciun fel de taxe de participare, testare sau de orice alt tip. De asemenea, nu există taxe în cazul întreruperii voluntare a programului din varii motive ce țin de bursier. Testul de limba engleză FLEX nu poate fi echivalat prin niciun alt certificat de limbă și nu se solicită ca aplicantul să dețină un certificat de limba engleză. Familiile bursierilor români nu trebuie să găzduiască în loc un alt copil, pe perioada bursei FLEX. Familiile gazdă din SUA sunt atent selectate de către organizații de plasament specializate, fiind verificate din varii puncte de vedere. Acestea pot avea copii sau nu, pot locui în comunități mari, medii sau mici și pot fi de diverse vârste. Un bursier nu poate alege sau propune familia la care să locuiască. Bursa este adresată în egală măsură și liceenilor cu dizabilități, cât și celor provenind din diverse minorități, programul nefăcând niciun fel de discriminare în acest sens. Mai multe informaţii puteţi afla de pe paginile web: www.americancouncils.ro şi www.discoverflex.org sau de la adresa de e-mail: romania@americancouncils.eu.