Elevii Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” au fost, în perioada 5 – 11 aprilie, în Italia, Campobasso, pentru a desfăşura activitățile de învățare de scurtă durată din cadrul proiectului Erasmus+ „Move Yourself – Do it Yourself”. Monica Bobîrnac, Oana Sotir, Ana-Maria Buzatu, Cristiana Dincă, Dorin Berțaru și Costin Constantin, împreună cu profesoara Ioana Dumitru, au lucrat în acest interval de timp alături de elevii din școlile din Italia, Ungaria și Turcia la Instituto d’Instruzione Superiore „S. Pertini” – Campobasso, Italia.

 

Proiectul „Move Yourself – Do it Yourself”, nr. de referinţă – 2017-1-HU01-KA219-035913_4 cu un buget de 20.465 de euro, se derulează în perioada 1 septembrie 2017 – 31 august 2019, fiind implementat de patru şcoli din Ungaria, Italia, România şi Turcia. Acesta este finanţat de Comisia Europeană prin programul Erasmus+.

Proiectul doreşte ca prin conectarea învăţării formale cu cea non-formală să le dezvolte elevilor acele abilităţi şi competenţe de bază care nu sunt suficient dezvoltate în şcoală.

Pe perioada celor doi ani în care se desfăşoară proiectul se vor pregăti 12 tipuri diferite de activităţi şi patru mobilităţi internaţionale. Cu aceste ocazii, elevii din cele patru ţări vor lucra împreună, obiectivul principal fiind ca aceştia să obţină şi comportamente utile pe măsură ce îşi vor îmbunătăţi abilităţile de bază pentru viaţă. Activităţile ce urmează a fi realizate sunt: plantarea și creşterea/cultivarea copacilor, florilor și legumelor; pregătirea materialelor pentru lecție; participarea la evenimente de caritate; gătitul, repararea și realizarea unor lucrări in casă; planificarea/rularea unui buget personal/efectuarea de cumpărături proprii; sumarea responsabilității sociale și a voluntarilor pentru mediul înconjurător; ajutor pentru copiii din școli primare sau  grădinițe; vizitarea bătrânilor din cartier, (discutii,  interactiuni, ajutor la nevoie ); deținerea unui animal de companie și preluarea tuturor responsabilităților legate de cresterea lui /construirea unui adapost  pentru acesta; colaborarea în realizarea lecțiilor și realizarea studiilor de la egal la egal/îmbunătățirea prieteniei internaționale; organizarea de activități de reciclare cu colegii din școală/din vecinătate; interacţiunea cu copii cu dizabilităţi: cum să trăiești alături de ei și cum să înțelegi lumea lor.

Proiectul doreşte să creeze un mediu de învăţare activ, plăcut şi bine fructificat în ceea ce priveşte rezultatul învăţarii atât în interiorul clasei, cât şi în afara ei. Se doreşte dezvoltarea competenţelor TIC, a competenţelor lingvistice, de învăţare activă, dar şi a celor bazate pe matematică, ştiinţe şi tehnologii. Totodată, proiectul îi provoacă pe elevi la o învăţare reală, le dezvoltă încrederea în sine prin exersarea unor abilităţi de bază necesare pe tot parcursul vieţii, îi pregăteşte să devină cetăţeni activi social, implicaţi în viaţa comunităţii. În echipa de proiect lucrează constant elevii de la majoritatea  claselor liceului alături de profesorii Liliana Dăscălița, Andreea Dinescu, Mirela Tudone, sprijiniți fiind la fiecare pas de direcțiunea liceului – prof. Gheorghe Stoian și prof. Nicoleta Belu dar și de ISJ Călărași, prin domnul inspector de programme și proiecte dr. Nicolae Micescu. Fiind un proiect de parteneriat strategic, elevii vor practica activităţile la nivel internaţional, respectând şi observând bunele practici din fiecare şcoală în parte, iar profesorii vor putea, la final, să le transfere în programa şcolară a şcolilor de provenienţă, îmbunătăţind astfel curricula şcolii, transferând totodată şi metodele de bună practică, a menţionat Ioana Dumitru, profesor metodist proiecte educaţionale în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Călăraşi şi examinator ECDL – Centrul de Testare ECDL Liceul Teoretic Mihai Eminescu din Călăraşi.