Pe elevii clasei a XI-a C din cadrul Liceului „Danubius” Ziua Mondială a Educaţiei i-a găsit alături de profesorul diriginte, Dumitrel Toma, în centrul municipiului Călărași, lucrând împreună la un proiect adecvat specializării acestora: științe sociale.

 Astfel, liceenii au construit o hartă multistratificată a zonei Orizont din municipiul Călărași. Lucrând în perechi sau grupe mici, elevii au explorat realitatea urbană, identificând elementele caracteristice acesteia, precum: instituțiile culturale, educaționale, religioase, agenți economici, monumentele, elementele de infrastructură, mobilierul urban, elementele arhitectonice, interacțiunile interumane, elementele de vestimentație ale cetățenilor, preocupări și activități umane, sunetele specifice diverselor zone, atitudinile cetățenilor vizavi de oraș și chiar, în mod original, atitudinea mistică și cultul moaștelor în rândul cetățenilor intervievați.

Elevii au realizat interviuri stradale, pe mai multe teme de cercetare

 Elevii și-au ales teme de cercetare și, cu ajutorul telefoanelor şi programelor specifice, au realizat fotografii, interviuri stradale, au notat informațiile obținute, au înregistrat sunetele specifice zonei urbane delimitate de Liceul “Danubius” (în nord), Autogara Orizont (în sud), Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” (în est), Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea (în vest).

 Produsul final este reprezentat de o hartă online a zonei explorate

Produsul final este reprezentat de o hartă online a zonei explorate de elevi, multistratificată, care a fost publicată pe site-ul Liceului „Danubius”, www.danubius.info. Vizitatorii vor putea alege fiecare strat (layer) al hărții, obținând acces la realitățile surprinse și percepute de elevi, astfel încât imaginea de ansamblu a centrului urban să fie cercetată la nivel de detaliu.

Activitatea a reprezentat o modalitate atractivă de familiarizare cu metodele de cercetare științifică (observația, descrierea, experimentul), dar și cu metodele specifice cercetării și investigației sociologice (metode transversale, de observaţie, statistice). Totodată, această acţiune face parte dintre activităţile educative desfășurate în cadrul Liceului “Danubius” cu ocazia Zilei Educatorului, sărbătorită anual pe 5 octombrie. Pe lângă această minunată acţiune, elevii liceului au participat la piesa de teatru „Pinocchio”, prezentată publicului în cadrul stagiunii „Toamna Culturală” a Centrului Cultural Județean, au vizitat muzeele din oraș și Grădina Zoologică.

 

Pentru a vedea harta realizată de elevii Liceului Danubius, accesaţi următorul link: http://danubius.info/index.php/toate-articolele/proiecte-scolare/diverse/658-harta-multistratificata-a-centrului-urban-calarasi-proiect-stiinte-sociale