Etapa judeţeană a Olimpiadei Naţionale „Tinerii Dezbat” şi-a desemnat câştigătorii. La secţiunea „Avansaţi”, premiul I a fost câştigat de Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, iar la secţiunea „Începători”, locul I a fost obţinut de Colegiul „Ştefan Bănulescu”.

 

În această săptămână a avut loc etapa judeţeană a Olimpiadei Naţionale „Tinerii Dezbat”. Aceasta s-a desfăşurat pe două secţiuni: „Începători”, în care unităţile de învăţământ călărăşene au participat cu echipe compuse din elevi care nu au mai concurat niciodată la o competiţie de profil şi „Avansaţi”, unde s-au înscris elevi care au experienţă competiţională anterioară.

La ediţia de anul acesta, participanţii au folosit metode de argumentare specifice formatului World Schools simplificat. La secţiunea „Avansaţi”, premiul I a fost câştigat de Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Călăraşi, premiul II a fost obţinut de Colegiul Național „Barbu Știrbei” Călărași. La secţiunea „Începători”, premiul I i-a revenit Colegiului „Ștefan Bănulescu” din Călărași, premiul II a fost primit de Colegiul Național „Barbu Știrbei” Călărași, iar premiul III a fost câştigat de Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”. Premiul pentru cel mai bun vorbitor i-a revenit elevului Cristian Pavel, de la Colegiul Naţional „Barbu Ştirbei” Călăraşi.

„Tinerii dezbat” este o olimpiadă naţională care contribuie la formarea, dezvoltarea şi exersarea competenţelor de gândire critică şi de comunicare raţională în spaţiul public, precum şi la formarea şi dezvoltarea atitudinilor social-civice democratice, necesare tinerei generaţii pentru participarea activă la viaţa socială. Scopul acestei olimpiade este cultivarea unei atitudini critice, logice şi raţionale în rândul tinerilor şi conştientizarea valorilor cetăţeniei active şi democratice, prin înţelegerea informată a realităţilor sociale, susţinerea dialogului interetnic şi a nondiscriminării, dezbaterea argumentată şi exersarea atitudinii tolerante şi deschise faţă de diferenţele sociale, entice, economice, de sănătate, de gen, care pot constitui bariere în comunicare. Aceasta se adresează elevilor din învăţământul liceal.

Olimpiada „Tinerii dezbat” este compusă din două secţiuni: cea de „Începători”, unde instituţiile şcolare pot lua parte cu echipe formate din elevi care nu au mai participat niciodată la o competiţie de profil şi secţiunea „Avansaţi”, unde se pot înscrie echipe numai cu condiţia de a avea echipe înscrise şi la secţiunea „Începători”, iar elevii din aceste echipe au experienţă competiţională anterioară.

Urmează etapa naţională a competiţiei, în perioada 9 – 14 iulie 2018, la Piatra-Neamţ, unde vor participa echipele câştigătoare de la cele două secţiuni.