Pentru al X-lea an școlar consecutiv, proiectul de educație non-formală „ecOprovocarea” a reînceput în cinci licee din județele Călărași și Sălaj. Fiecare liceu este reprezentat de un club, alcătuit din cinci echipe de ecoambasadori. Aceste echipe sunt formate din profesori și elevi coordonatori și voluntari, ei având rolul de a organiza activități de ocrotire a naturii, în categoriile de concurs: reciclare, plantare de arbori, igienizare, târguri de economie circulară și grădini multifuncționale. Ecoambasadorii își vor motiva și implica prietenii, profesorii, colegii, comunitatea pentru a participa la activitățile de protejare a mediului și vor lua parte la ateliere educaționale non-formale, privind problemele mediului înconjurător și soluțiile pe care le pot implementa pentru diminuarea acestora. La finalul fiecărei luni calendaristice, echipele trimit organizatorilor un raport de activitate și primesc puncte conform regulamentului.

Liceele din Călărași, implicate în proiect, în anul școlar 2019 – 2020, sunt: Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” și Liceul „Danubius”. Ele concurează cu alte trei licee din județul Sălaj: Colegiul Național „Silvania” și Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul”, din Zalău, și Liceu Tehnologic „Octavian Goga”, din Jibou.

Clasamentul primei luni al Cluburilor Ecoprovocarea, ediția 2019 – 2020 este următorul: reciclare – Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Călărași – 3.623 de puncte; igienizare – Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Călărași – 425 de puncte; târguri – Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Călărași – 6.443 de puncte.

Proiectul este organizat de Asociația ViitorPlus începând cu anul 2010 și face parte dintr-un program mai amplu, cu extindere la nivel național.