Liviu Coman este candidatul Partidului Mișcarea Populară (PMP) pentru funcția de primar al municipiului Călărași. Acesta a acordat un interviu cotidianului „Observator de Călărași”, în care a vorbit despre planurile sale pentru restructurarea orașului. Liviu Coman dorește să rezolve problema străzilor și a trotuarelor cu gropi și a traficului dezordonat și să reorganizeze Stadionul Municipal în beneficiul sportului de masă pentru persoane de toate vârstele.

 

Reporter: Mai întâi de toate, pentru că sunt destul de mulți oameni care încă nu vă cunosc, aș vrea să ne povestiți puțin despre dumneavoastră. Spuneți-ne ce studii aveți și cu ce v-ați ocupat de-a lungul timpului.

Liviu Coman: Prin formaţie profesională sunt inginer silvic, lucrând la Direcţia Silvică a judeţului Călăraşi între 1987 şi 1992. Apoi, în corelare directă cu această experienţă deja acumulată, am decis să mă implic într-un proiect nou, în domeniul gestionării responsabile şi durabile a resursei cinegetice din judeţul Călăraşi. Astfel am ocupat din 1996 postul de director al Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Călăraşi.

 

Reporter: Cum nu poate exista perfecțiune, iar în ceea ce privește un municipiu reședință de județ, cum este și Călărași, întotdeauna există ceva ce poate fi îmbunătățit. Ce părere aveți despre gestionarea de până acum a oraşului?

Liviu Coman: Toți suntem de acord că municipiul Călărași, reședința județului Călărași, arată jalnic: cu străzi și trotuare făcute praf, cu gropi care se umplu de apă când plouă, canalizarea fiind concepută prost, cu trafic dezordonat, lipsit de indicatoare rutiere vizibile, ce predispune la accidente. Ne propunem ca imediat să oprim acest talmeș-balmeș în care se amestecă mașini, persoane cu dizabilități, mame cu copii în cărucioare, în general  pietoni care nu au trotuare, sau care sunt obligați să ocolească prin calea rutieră gropile din trotuare, gurile de hidranți sau stâlpii plantați greșit.

 

Reporter: Pentru ca orice activitate să poată avea loc este nevoie de infrastructură. Care credeți că sunt cele mai mari defecte ale infrastructurii călărășene și cum plănuiți să le îndreptați?

Liviu Coman: Infrastructura urbană este prioritatea zero a municipiului Călărași: urgentarea finalizării lucrărilor începute acum şase ani, care au mutilat rețeaua de drumuri și trotuare și care zac abandonate, deși banii publici au fost încasați de constructor. Nu mai putem lăsa lucrurile astfel, municipiul Călărași arată de peste şase ani ca un oraș bombardat. Și, dacă avansăm în comparație, putem spune că ne aflăm în război deja noi, cetățenii care nu mai suportăm această bătaie de joc, și top managementul local, incompetent  și delăsător, care ne-a complicat nepermis traiul. În fiecare săptămână câte un accident auto cu victime la Volna, zilnic aflăm despre evenimente rutiere în care unul dintre factorii determinanți sunt semnele rutiere nevizibile sau lipsă. Iar pentru remedierea grabnică a acestei situații, nu este nevoie decât să ceri celor de la Spații Verzi să taie vegetația spontană, ajunsă la nivel de junglă, care obturează vizibilitatea șoferilor, sau să toaleteze copacii care împiedică observarea indicatoarelor. Or, observăm că, în loc să aibă grijă de puținul verde vegetal al orașului, primăria s-a ocupat să taie fără sens copaci falnici, cu argumentul că fac toaletare. Așa am ajuns să nu mai putem umbla pe străzi din cauza caniculei, prafului și absenței umbrei.

Tot urgent trebuie să pregătim municipiul pentru mileniul în care restul României se află deja de 20 de ani, în timp ce în Călărași trăim ca în vremea bunicilor: să organizăm o rețea de cel puțin 40 de kilometri pregătiți pentru mersul cu bicicleta, să facem atractivă utilizarea autobuzelor locale, să încurajăm mișcarea, în general.

 

Reporter: Pentru ca oamenii să aibă randament la muncă este nevoie și de recreere. Și de spații de recreere. Ce părere aveți despre starea lor actuală și cum le veți îmbunătăți?

Liviu Coman: Municipalitatea ultimelor decenii s-a ocupat numai de fotbalul și de handbalul privite, iar nu practicate. Vreau să readucem competițiile de masă în obișnuința noastră, să reorganizăm Stadionul Municipal, sportul pentru copii, tineri, pentru  toate vârstele. Pentru asta vom restabili comunicarea cu școlile, cu grădinițele, cu cluburile școlare, relațiile instituționale limitându-se azi doar la asigurarea resurselor financiare pentru subzistență.  Fără proiecte integrate, fără măsuri care să asigure complemetaritatea între activitatea școlară și cea de după orele de clasă nu vom putea să mișcăm lucurile din încremenirea în care se află. Să readucem școlile în centrul comunității prin dezvoltarea de programe integrate școală – comunitate, prin care să punem în practică regulile de solidaritatate comunitară, simțul civic, civismul în general, despre care copiii învață la cursuri, dar pe care nu le vedem prezente în viața de zi cu zi.

 

Reporter: Care sunt așteptările pe care le aveți de la relația cu consilierii celorlalte partide?

Liviu Coman: Sper într-o colaborare onestă cu toți consilierii locali, indiferent de partidul căruia îi aparțin, cunoscând că, indiferent de culoarea politică, prioritar este ca municipiul Călărași să devină funcțional, să se modernizeze.

 

Comandat de: Partidul Mișcarea Populară – Organizaţia Județeană Călărași

Realizat de: Romerica International SRL

CUI: 21200020