Ziua Eroilor Neamului a devenit o tradiţie pentru localnicii din Floroaica şi Vîlcelele, iar în fiecare an, aceştia îi cinstesc pe eroii căzuţi pe frontul de luptă. Astfel, joia trecută, în comuna Vâlcelele a fost mare sărbătoare. Autorităţi locale, invitaţi de seamă, copii şi bătrâni s-au adunat la monumentul din faţa Primăriei Vâlcelele, ridicat de peste 90 de ani, dar şi la statuia Grenadierului Constantin Muşat pentru comemorarea celor care s-au jertfit pentru patrie în Primul Război Mondial.

 

În fiecare an, de Ziua Eroilor Neamului, locuitorii din Floroaica şi Vâlcelele nu uită să îi comemoreze pe ostaşii căzuţi pe câmpurile de luptă pentru apărarea patriei. De asemenea, şi în acest an, la iniţiativa primarului comunei, Ionel Tatu, au avut loc manifestări pentru a-i cinsti pe eroii care s-au jerfit în Primul Război Mondial. Anul acesta, la eveniment, alături de localnicii şi oficialităţi locale şi judeţene a participat şi Ambasadorul Republicii Belarus în România, Andrei Grinkevich. „Pentru mine este o onoare deosebită de a fi alături de dumneavoastră la la minunata comună Vîlcelele, la această sărbătoare. Sincere urări de prosperitate comunei şi tuturor locuitorilor, pace în primul rând, sănătate şi tot ce-i mai bun pe lumea asta”, le-a transmis localnicilor din Vîlcelele Ambasadorul Republicii Belarus în România, Andrei Grinkevich. De asemenea, la eveniment au participat: preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Vasile Iliuţă, reprezentanţi ai revistei editată de Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, comisar Puică Iulian şi agent şef adjunct Băjenaru Mihai, Bogdan Marius din cadrul ISU Călăraşi, reprezentatul Camerei de Comerţ a Belarusului, Severian Cotic, inspector principal al Poliţiei de Frontieră, Cotleţ Lucian, inspetor şcolar general, prof. Constantin Tudor, locotenent colonel Marcu Ionel, comandantul IJJ Călăraşi, Emil Muşat, director de cabinet al preşedintelui CJ Călăraşi, Cristian Marin, consilier judeţean, dar şi alţii. „Îmi aduc aminte când aşteptam această zi cu mare bucurie, dar şi cu emoţii de pe vreme când eram primar al comunei Vîlcelele. Viaţa ne-a pus pe poziţii noi, dar iată că tot împreună comemorăm eroii noştri care s-au jertit pe câmpurile de luptă pentru apărarea patriei. Comuna Vîlcelele s-a identificat prin monumentul Grenadierului Constantin Muşat, iar cu ajutorul domnului colonel Răducanu am reuşit să luam cele două tunuri de la Floroaica, prin transfer, de la Aramata Română. În felicit pe domnul primar pentru buna organizare a evenimentului şi mă bucur că a reuşit să ducă mai departe tradiţia acestei sărbători importante din viaţa noastră. Locuitorilor din Vîlcelele şi Floroaica le mulţumesc pentru că au dat curs invitaţiei de a participa la această zi importantă pentru comuna noastră” , a precizat Vasile Iluţă, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi.

Localnicii au depus flori şi la Statuia Grenadierului Constantin Muşat din Floroaica

De Ziua Eroilor Neamului, localnicii din comună s-au adunat şi la Statuia Grenadierului Constantin Muşat, ridicată de 21 de ani în satul Floroaica. Aici, preotul protopop Ramon Eugen Ilie, protoiereul Călăraşiului, împreună cu preoţii Costin Avram, Ioan Ionce şi Mihai Dobrin au oficiat o slujbă de pomenire pentru eroii neamului, iar copiii, împreună cu oficialităţile, au depus coroane de flori la Statuia Grenadierului Constantin Muşat. Mai mult decât atât, elevii de la Şcoala Gimnazială „Florenţa Albu”, din Vâlcelele, îmbrăcaţi în costume populare, au susţinut un program artistic, dedicat acestei mari sărbători naţionale. Mai mult de atât, la final, jandarmii călărăşeni au tras salve de arme în cinstea eroilor neamului. „Mă bucură faptul că şi anul acesta am reuşit să-i comemorăm pe eroii noştri, aşa cum obişnuim în fiecare an. Vreau să mulţumesc domnului ambasador al Republicii Belarus în România pentru că a fost alături de noi la această mare sărbătoare, dar şi tuturor invitaţilor care ne-au onorat cu prezenţa. Totodată, au trecut 91 de ani de când a fost înălţat monumentul de la Vîlcelele pentru comemorarea eroilor din Primul Război Mondial. Eroii neamului au învins moartea prin curajul şi demnitatea de care au dat dovadă, sacrificându-se pentru binele ţării. Să-i respectăm pe cei care şi-au dat viaţa pentru ţară, iar Dumnezeu să-i ierte pe toţi şi să ne ajute să-i pomenim în continuare. Dumnezeu să ne dea sănătate pentru ca să putem perpetua acest lucru şi să transmitem dorinţa noastră celor mici de a-i comemora pe eroii neamului. Hristos s-a Înălţat! Dumnezeu să îi odihnească pe eroii neamului românesc!”, a precizat primarul comunei Vîlcelele, Ionel Tatu.