Elena SOLOMON

radiovocescampi@yahoo.com

Pompierii militari din cadrul Detașamentului Călărași au acţionat pentru lichidarea unui incendiu produs în municipiul Călăraşi. Echipajele au acţionat cu şase autospeciale timp de aproximativ 180 de minute, evitând posibilitatea propagării arderii la alte locuințe și bunuri materiale, sau chiar pierderea unor vieți omenești, 42 de persoane fiind evacuate

 

În data de 16 octombrie 2019, ora 14:50, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călărași a fost sesizat, prin 112, despre faptul că la o locuință dintr-un bloc de locuit, situat în municipiul Călărași, s-a produs un incendiu cu degajări de fum dens. La fața locului s-au deplasat rapid 20 de pompieri militari din cadrul Detașamentului Călărași, cu două autospeciale de stingere, o autoscară mecanică, o autospecială pentru transportul victimelor multiple, o autospecială de prima intervenție şi comandă şi un echipaj de prim ajutor SMURD. La sosirea echipajelor profesioniste, incendiul se manifesta  violent in interiorul locuinței, etajele 2, 3, 4 și casa scării fiind inundate cu un fum dens, existând risc de intoxicare a locatarilor și de extindere a incendiului la celelalte imobile și bunuri materiale aflate în imediata apropiere. Pompierii militari au intervenit prompt și au organizat intervenția pe două sectoare, unul pentru localizarea și lichidarea incendiului și al doilea pentru evacuarea locatarilor, totodată fiind luată şi măsura de creare a golurilor de ventilație prin spargerea gemurilor de pe casa scării.

Două familii care locuiau la etajul unde s-a produs incendiul au fost asistate medical în interiorul locuinței, la o persoană cu dizabilităţi motrice accesul salvatorilor a fost făcut pe fereastră, aceasta fiind imediat evaluată medical.

42 de persoane au fost evacuate de către echipele de căutare – salvare ale pompierilor militari călărășeni, 11 fiind asistate medical, trei dintre ele au fost transportate rapid la spital în urma producerii unor atacuri de panică. În sprijin, la fața locului, au intervenit și două echipaje ale Serviciului de Ambulanță Judeţean Călărași cu un medic.

La fața locului s-au aflat si echipaje ale Enel şi Distrigaz, care au dispus sistarea alimentării cu energie electrică şi gaze a locuinţelor.

În urma producerii acestui incendiu, au ars numeroase bunuri materiale din locuință (arsă în proporție de 80%), pompierii militari reușind să salveze bunuri materiale în valoare de peste 10.000 de lei. Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, cauza probabilă a producerii incendiului este cea produsă de efectul termic al curentului electric, în urma lăsării unor aparate electrice sub tensiune, fără supraveghere.