Lucrările pentru refacerea liniei de apărare de la Dunăre, de pe brațul Borcea de Sus, s-au încheiat la sfârşitul săptămânii trecute. Este vorba despre executarea unui dig nou, pe o lungime de 360 de metri, paralel cu cel inițial și conectat cu el. Soluția tehnică adoptată asigură „mai mult spațiu” pentru acumularea apei și contribuie la stabilizarea zonei vulnerabile, expuse procesului de eroziune.

Lucrările au început în luna noiembrie și au fost finalizate la sfârșitul săptămânii trecute. Ele au fost executate, prin forțe proprii, de către personalul din cadrul formațiilor de lucru Călărași, Slobozia, Prahova și Buzău. Pentru realizarea noului dig, au fost folosite ca utilaje: șase autobasculante, două buldozere, trei excavatoare cu braț scurt, trei buldoexcavatoare și două utilaje de tip compactor.

Lucrările au fost efectuate în regim de urgență și s-au impus în urma verificărilor pe care specialiștii Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Buzău – Ialomiţa le-au efectuat la linia de apărare împotriva inundațiilor situată de-a lungul fluviului Dunărea.

Până la alocarea resurselor necesare, așa cum reies din studiul de fezabilitate aprobat, aceste lucrări asigură provizoriu continuitatea liniei de apărare împotriva inundaţiilor, situată pe malul drept al brațului Borcea de Sus, din zona Baital, a incintei îndiguite Borcea de Sus, din județul Călărași. Astfel, locuitorii și infrastructura publică din incintă (drumuri de acces, rețele electrice, stații de pompare pentru irigații și desecări, ferme zootehnice și construcții) vor fi mai protejați  de riscul inundațiilor.

Valoarea lucrărilor executate a fost de 1,5 de milioane de lei și este o investiție realizată din sursele proprii ale ABA Buzău – Ialomiţa.