Direcția de Sănătate Publică a județului Călărași anunță desfășurarea unei campanii în perioada lunii septembrie care să crească gradul de conștientizare asupra beneficiilor activității fizice. Intitulată simbolic „Luna Națională a informării despre efectele activității fizice”, campania este finanțată de către Ministerul Sănătății prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății, cu suport metodologic din partea Institutului Național de Sănătate Publică.

Scopul campaniei este stimularea formării unor atitudini pozitive faţă de stilul de viată sănătos prin adoptarea activităţii fizice ca parte din viata cotidiană, iar grupul țintă este populația sedentară. Campania are sloganul „Fii activ!”, iar tema acesteia este prevenirea efectelor activităţii fizice insuficiente asupra persoanelor sedentare.

„Pandemia COVID-19 înseamnă creşterea sedentarismului, de aceea este foarte important ca oamenii de toate vârstele să fie cât mai activi. Activitatea fizică regulată poate reduce riscul de boli cardiace, accident vascular cerebral, diabet zaharat de tip 2 şi diverse tipuri de cancer – toate fiind afecţiuni care pot creşte sensibilitatea la noul coronavirus. Activitatea fizică regulată este o modalitate de a rămâne în contact cu familia şi prietenii. De asemenea, reduce riscul de depresie, declinul cognitiv şi întârzie apariţia demenţei. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, efectuată în mod regulat şi în cantitate adecvată, activitatea fizică îmbunătăţeşte funcţiile musculare şi cardiorespiratorii, sănătatea osoasă, reduce riscul de hipertensiune arterială, boli coronariene, accident vascular cerebral, diabet zaharat, diverse tipuri de cancer (inclusiv cancer de sân şi cancer de colon) şi depresie, reduce riscul de căderi, precum şi de fracturi şi este fundamentală pentru echilibrul energetic şi controlul greutăţii. În afara exerciţiilor fizice, orice altă activitate fizică ce se desfăşoară în timpul liber, pentru transportul spre şi din anumite locuri sau ca parte a muncii unei persoane, are un beneficiu pentru sănătate. La nivel global, unul din patru adulţi nu este suficient de activ. Persoanele care sunt insuficient de active fizic au un risc crescut de la 20% până la 30% de deces în comparaţie cu persoanele care sunt suficient de active. Peste 80% din populaţia adolescenţilor din lume este insuficient activă din punct de vedere fizic. Cel mai recent sondaj Eurobarometru al comisiei privind sportul şi activitatea fizică, publicat în martie 2018, arată că 50% din europeni fac exerciții sau sunt antrenați în jocuri sportive. În România se observă o tendință continuă de creştere a procentului persoanelor, care declară că nu practică niciodată sport sau activităti fizice, de la 49% în 2010, la 60% în 2014 şi 63% în 2018. Creşterea activității fizice implică întreaga societate, precum şi o abordare culturală şi, prin urmare, necesită un efort colectiv în diferite sectoare şi discipline”, se arată în comunicatul Direcției de Sănătate Publică a judeţului Călăraşi.