Consiliul Local Călărași a aprobat joi, 25 martie, o hotărâre conform căreia magazinele de pompe funebre vor trebui să aibă geamurile acoperite, iar sicriele și coroanele vor putea fi expuse doar în interior.

Textul hotărârii prevede ca „expunerea, prezentarea și comercializarea coroanelor funerare, a crucilor, a sicrielor și alte asemenea de către prestatorii de servicii funerare se realizează exclusiv în spațiul corespunzător deținut de aceștia pentru desfășurarea obiectului de activitate”. Comercianții acestui tip de servicii vor fi obligați și să acopere suprafețele vitrate sau să ia măsuri similare care să nu permită vizualizarea activităților specifice care se desfășoară în locația respectivă. Hotărârea prevede și sancțiuni pentru cei care nu o vor respecta, amenzile situându-se între 500 și 1000 de lei. Măsura nu se aplică în cazul florăriilor.

Conform raportului privind aprobarea acestei hotărâri, cetățenii sunt cei care au semnalat nu doar partea inestetică a practicilor comercianților de servicii funerare în ceea ce privește prezentarea produselor în fața magazinului, ci și îngreunarea circulației pietonale în zonele în care sunt amplasate astfel de magazine. Primarul municipiului Călărași, Marius Dulce, declara în cadrul ședinței în care a fost votată această hotărâre: „Au fost foarte mulți cetățeni care au venit și mi-au zis <Este deplorabil când trec cu copilul pe stradă și văd sicriele>.”.