Mai multe săli din cadrul Bibliotecii Județene „Alexandru Odobescu” din Călărași își închid activitatea cu publicul

Având în vedere Hotărârea nr. 6 din 06.03.2020 a Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, discuțiile și măsurile de prevenție la nivel global/național în ceea ce privește COVID – 19, în contextul epidemiologic actual, în vederea prevenției, în raport cu utilizatorii de bibliotecă și cu echipa Bibliotecii Județene „Alexandru Odobescu” din Călărași, s-au decis mai multe măsuri.
În perioada 11 – 31 martie, toate evenimentele de animație culturală planificate în acest interval se anulează/suspendă, fără nicio excepție.
Sala de lectură, Sala Multimedia, Sala Presei și Clubul artelor își închid activitatea cu publicul în acest interval.
Pentru moment, activitatea de împrumut carte la domiciliu și restituirea cărților se va face după programul normal cu publicul la serviciul de împrumut carte: Secția Adulți și Adolescenți, Secția Copii, Filiala Orizont.
În secțiile instituției anterior menționate se evită staționarea unui număr mare de utilizatori și se admit maxim patru persoane/secție plus personalul instituției și maximum zece persoane pe holul intern al instituției respectându-se distanța de aproximativ doi metri între cetățeni. Persoanele care prezintă simptome de răceală sunt rugate să respecte măsurile de prevenție. Activitatea administrativă internă a instituției se desfășoară în continuarea după programul normal de lucru.
Se va menține o distanță de prevenție de aproximativ doi metri în relație cu utilizatorii de bibliotecă.Se evită contactul fizic de orice fel (strângere de mână, îmbrățișare) cu utilizatorii de bibliotecă, între membrii echipei bibliotecii, în relație cu orice altă persoană, în cadrul instituției. Se evită aglomerarea/ staționarea prelungită a publicului în incinta bibliotecii, se încurajează programările telefonice de împrumut pentru a se evita aglomerarea în această perioadă în cadrul instituției. Se vor lua toate măsurile necesare și posibile în ceea ce privește asigurarea maximă a igienei, atât la sediu cât și la filiala instituției prin dotarea cu substanțe dezinfectante recomandate în acest sens la nivel național. Se instituie un program de curățenie sporit în cadrul instituției, se vor dezinfecta la interval de una/două ore toate suprafețele tangibile (uși, balustrade etc.) din instituție. Fiecare secție va avea la îndemână un punct cu substanțe dezinfectante, se vor lua toate măsurile posibile în vederea asigurării optime a igienei. Utilizatorii sunt rugați să-și igienizeze mâinile la intrare în instituție (ca de exemplu să se spele pe mâini la punctele sanitare ale bibliotecii) și înainte de a intra în contact cu angajații instituției.
În funcție de evoluția măsurilor luate de autorități la nivel național și/sau județean, măsurile prezente de prevenție pot fi modificate și vor fi anunțate în timp util pe toate canalele de comunicare ale instituției.